24 uur met... Tygo Gernandt

Acteur Tygo Gernandt kan geen dag zonder acteren. Zijn grootste bekendheid dankt hij aan de film Van God Los. Hoe controleert Gernandt zijn tomeloze energie in de kleine ruimte die hij 24 uur deelt met Wilfried de Jong?

'Fuck, waar ben ik aan begonnen?' Tygo Gernandt beseft bij binnenkomst dat hij er niet tegen kan om lang in één ruimte te zitten, daar is hij veel te rusteloos voor.  

Zijn gewone leven en het acteren zijn met elkaar verweven. Als hij geen rol heeft, acteert hij meer in zijn gewone leven. Maar het liefst leeft hij zich helemaal uit in een rol en zoekt hij de grenzen op. 'Dan moet er een regisseur zijn die, als ik naar rechts ga, zegt: "Tyg, iets meer naar links." Dat vind ik het fijnste dat er is, want dan kan ik helemaal losgaan en kom ik het dichtste bij wat ik wil doen.'

Vijf maanden lang was Gernandt uit de running door een ontsteking aan zijn been en kon hij niet acteren. Hij werd er bijna gek van. 'Ik heb het nodig om me te kunnen uiten. Acteren is voor mij een verslaving: ik wil die rush voelen in m'n hoofd.'

Drugs hebben een grote rol gespeeld in het leven van Tygo. Hij raakte verslaafd aan de cocaïne en joeg er in korte tijd een heel vermogen doorheen. Totdat hij op een nuchter moment zijn eigen spiegeling zag in een ruit en dacht: 'Gozer, wat zie je eruit?' Dat was het moment waarop hij naar zijn moeder ging en zei: ‘Mam, ik ben zo zwaar verslaafd'. 

Hij kickte af en wilde verder, maar de relatie met zijn toenmalige vriendin was niet meer te redden. 'Ik heb haar zoveel pijn gedaan. Als ik voor haar nog duizend keer op mijn knieen zou kunnen gaan, dan zou ik dat zo doen. Maar je kunt het niet meer goed maken.'

slechteriken

De Jong is gefascineerd door de slechteriken die Gernandt speelt en vraagt zich af hoe dat werkt. Hoe kom je tot zo'n granieten blik? Haal je dat uit jezelf? Gernandt leeft zich in en speelt het na om het duidelijk te krijgen. 'Ik zoek altijd het verdriet erin,' is zijn conclusie.

Tijdens het koken blijkt Tygo een aardige Jan Wolkers-imitatie neer te kunnen zetten. Enpassant commandeert hij De Jong aan de afwas. 

Tegen het einde van de 24 uur wordt het Tygo teveel. Hij wil naar buiten en wordt wat opstandig. De Jong leidt 'm af door met een limoen te gaan overgooien en even later doen ze gymnastiekoefeningen, maar het blijft wat onrustig. Gernandt gaat een joint draaien en De Jong gaat nog even slapen. Dan ontstaat er een watergevecht. 

De opluchting bij Tygo is groot als kort daarna het eindsignaal klinkt. 'Heel bizar,' vind hij zelf. Dan maakt hij zich snel uit de voeten.