Jan Leyers start in Bosnië, waar de islam al meer dan vierhonderd jaar ononderbroken aanwezig is.

Jan Leyers ervaart meteen aan den lijve hoe liberaal de Bosnische islam is. In Sarajevo wordt hij in een kapperszaak geschoren en gemasseerd door de eigenaar: een gesluierde barbierster. In dezelfde stad ontmoet hij twee zussen, beiden succesvolle modeontwerpsters met een eigen studio. Ze zijn het toonbeeld van de verscheidenheid van de Bosnische islam. De ene draagt een sluier, de andere niet. Ze houden een hartstochtelijk pleidooi om als Europese moslims door de rest van Europa omarmd te worden.

Srebrenica

Toen Bosnië zich in 1992 onafhankelijk verklaarde, brak een bloedige burgeroorlog uit. In het stadje Srebrenica vond een genocide plaats waarbij meer dan achtduizend moslimmannen het leven lieten. Leyers maakt er kennis met Ahmed, een jonge imam, wiens vader behoort tot de slachtoffers. Hij keerde recent met zijn gezin naar Srebrenica terug. Hoe gaat hij om met wat er is gebeurd en hoe kijkt hij naar de toekomst?

Ahmed Hrustanović verloor zijn vader, ooms en grootvaders tijdens de genocide. Hij toont het graf van zijn vader op de begraafplaats van Potočari.

De burgeroorlog zorgde voor een religieuze heropleving bij de Bosnische moslims. Leyers maakt kennis met Damir, een marketingmanager bij een IT-bedrijf die daarnaast ook lid is van een mystieke soefi-broederschap in Sarajevo. Leyers gaat met hem mee naar de wekelijkse ziqr, een indrukwekkend trance-ritueel.