Jan Leyers spreekt inwoners van de Parijse banlieues, activistes in Saint-Germain-des-Prés, de dochter van het eerste slachtoffer van de terreurdaad in Nice in 2016 en een voedselbankvrijwilligster.

In de Parijse banlieues luistert Jan Leyers naar de verzuchtingen van de inwoners, die het gevoel hebben dat ze in de steek worden gelaten en tegen elkaar worden uitgespeeld. Bovendien wordt alles wat naar de islam verwijst meer en meer uit het straatbeeld geweerd.

In een praatcafé in Saint-Germain-des-Prés vertellen twee activistes dat er ondanks de republikeinse waarden vrijheid, gelijkheid en broederschap een diepe kloof de Franse samenleving in tweeën deelt: een deel voor de witte en een ander deel voor de overige burgers.

terreur en liefdadigheid

Op de Promenades des Anglais ontmoet Leyers Latifa, de dochter van het eerste slachtoffer van de terreurdaad in Nice. Ze vertelt dat ze als moslima niet alleen medeleven, maar ook bittere verwijten kreeg van haar stadsgenoten.

Bij een voedselbank van een islamitische liefdadigheidsorganisatie, ontmoet Leyers Fathia, één van de vrijwilligsters. Ze weet nog niet of ze deze zomer met haar hoofddoek het strand op durft en kaart de moeilijke verhouding van moslims met de seculiere staat aan.