Jan Leyers gaat naar Groot-Brittannië, waar de vrijheid van religie heilig is.

In elke Britse stad staan minaretten en van een agente met een hoofddoek kijkt geen niemand op. Ook shariarechtbanken zijn in er geen taboe. Leyers ontmoet in de East London Mosque de controversiële sjeik Haitham al-Haddad, die hem uitlegt waarom shariarechtbanken ook in de rest van Europa broodnodig zijn.

confrontatie

Tijdens een bekeringsactie op Leicester Square, waar islamitische straatpredikers voorbijgangers een koran aanbieden, is Leyers getuige van de emotionele confrontatie tussen een christelijk Engels stel en een islamitische prediker. Bij Ali Haji Funerals, de oudste islamitische begrafenisonderneming in Groot-Brittannië, maakt Leyers een drukke dag mee en helpt een handje mee.

Op Leicester Square ontmoet Jan een groep straatpredikers die de Britten over de islam willen vertellen.

Van Londen trekt Leyers door naar het noorden van Engeland. In de voormalige industriestad Dewsbury maakt hij kennis met de excentrieke maar aartsconservatieve moefti Mohammed Pandor. Die legt hem uit wat voor een moslim de juiste slaaphouding is en waarom de doodstraf voor een afvallige terecht is. Op de markt van Dewsbury vertelt een jonge Engelse moslima waarom ze haar gezicht in het openbaar te allen tijde bedekt en onder geen beding aan vreemde mannen laat zien.