VPRO Bureau Buitenland, elke werkdag van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Nieuws, reportages en verdieping uit het buitenland.

In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u de meest spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.

Kafka in de woestijn

Het verhaal van een groep van 25 Syrische vluchtelingen die nu al anderhalve maand vastzit in de Zouzfana-vallei, een onherbergzaam grensgebied tussen Algerije en Marokko. Ze kunnen geen kant op, omdat beide landen hen weigeren toe te laten. Hoe raken deze Syriërs verzeild in de Maghreb, op meer dan 3500 kilometer van hun thuisland? Saskia Houttuin en Abdou Bouzerda spreken met enkele vluchtelingen, familie en omwonenden.

Illegale houtkap in Cambodja

Het kappen en verhandelen van het waardevolle hout is verboden, maar gebeurt toch op grote schaal. Geschat wordt dat er in Cambodja ieder jaar zo'n 2000 vierkante kilometer aan bos verdwijnt door onbeheerste corruptie. Correspondent Kris Janssen reist per motor over smalle modderige weggetjes door het regenwoud.

Parween Alhinto: ontsnapt aan IS

4,5 maand zat Yezidi-meisje Parween Alhinto gevangen bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS), tot ze twee jaar geleden ontsnapte. Sindsdien heeft ze haar familie niet meer gezien. Naar schatting zitten nog zo'n 3000 yezidi's gevangen bij IS. Alhinto is deze week in Nederland om haar verhaal te vertellen en roept op tot steun aan de yezidi-gemeenschap. 

Flashback: 3 juni 2015

de Venezolaanse smokkeleconomie

Venezuela heeft 's werelds grootste olievoorraden, maar de supermarkten zijn leeg en de rijen eindeloos voor rijst, WC-papier of zelfs benzine. Naast wanbeleid en inefficiëntie van de socialistische regering van Nicolas Maduro vormt smokkel een van de belangrijkste redenen. Gesubsidieerde spullen brengen in buurland Colombia gesmokkeld een veelvoud op. Wie er het meest aan verdient zijn de militairen, die de grenzen controleren.

Deze week twee jaar geleden zond Bureau Buitenland de nu nog steeds actuele reportage over de situatie in Venezuela uit. Edwin Koopman reisde  daarvoor naar de grens met Colombia en vond daar alles wat in Venezuela nergens te krijgen is.

meer van Bureau Buitenland