'Stad in oorlog: Charkiv één jaar onder vuur' is een verhalende podcastserie waarin op indringende wijze verslag wordt gedaan van één jaar oorlog in Oekraïne.

De stad Charkiv (Charkov) is zelf een belangrijk personage in de podcast: de verteller van het verhaal. Mini-portretten en anekdotes van inwoners worden ingebed in een 'landschap' van klanken van de stad. Zo wordt het wereldnieuws teruggebracht tot de menselijke maat, met een oor (en oog) voor detail.

meer over de podcast Stad in oorlog

De podcastserie omvat het verhaal van een belangrijke Oekraïense stad op een steenworp afstand van de Russische grens. In vier afleveringen staan respectievelijk Charkiv en haar geschiedenis, haar helden, overlevers en de volonteri, vrijwilligers die naar het front rijden, centraal. De bevolking is hier grotendeels Russischtalig. Er woedde een maandenlange felle slag om de stad.

Deze serie is geen oorlogsreportage, maar een uitgebreid verslag van de betékenis van het afgelopen jaar. Hoe ingrijpend verandert het leven voor de mensen in Charkiv als de oorlog uitbreekt?

De stad Charkiv staat natuurlijk voor heel Oekraïne, maar door te kiezen voor één stad, voor één locatie en haar bewoners, wordt de enorme proportie van deze oorlog teruggebracht naar de menselijke maat.

over de makers

Verslaggever Michiel Driebergen maakt al negen jaar reportages in Oekraïne voor Bureau Buitenland en Trouw. Driebergen was op 24 februari 2022, de dag dat de oorlog uitbrak, in Charkiv en moest daar halsoverkop wegvluchten, maar keerde zo snel het kon weer terug. Hij spreekt de taal, kent het land, de stad en de mensen. Hij volgt al het hele jaar de oorlog ter plekke. Ook vanaf de frontlinie.

Radiomaker Edwin Koopman maakt reportages voor Bureau Buitenland, maar werkte ook mee aan de podcast Generatie Merkel en de Bureau Buitenland-serie Berichten uit Manus Prison.

Sophie Derkzen is onder meer presentator bij Bureau Buitenland en maker van de podcast Generatie Merkel. In Stad in oorlog: Charkiv één jaar onder vuur vertolkt zij de stem van het hoofdpersonage: de stad Charkiv.

Ingekorte versies van de podcast worden wekelijks op vrijdagmiddag uitgezonden in Bureau Buitenland, NPO Radio 1, 13.30 uur

Colofon
Makers: Michiel Driebergen en Edwin Koopman
Verteller: Sophie Derkzen
Research: Kateryna Shutalova
Dagboek fragmenten: Anna Gin
Stem van Anna Gin: Laura Stek
Muziek:  Denys Karachevtsev  en Tanya Shar (Kharkiv. Songs of War)
Audio nabewerking: Alfred Koster
Productie: Madeleine Somer
Eindredactie en idee: Herman Schulte Nordholt

Deze podcast van VPRO’s Bureau Buitenland kwam tot stand met dank aan NPO Radio1 en is opgedragen aan de bewoners van Charkiv en alle andere slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

praat mee

Op 17 februari is het bijna een jaar geleden dat Rusland binnenviel in Oekraine. Daarom organiseert de VPRO een avond in Tivoli Vredenburg, waarop we vooruitkijken naar de nieuwe wereld die voor onze ogen ontstaat. Wat staat er nog meer te veranderen in de internationale verhoudingen? Met onder anderen Jelle Brandt Corstius, Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn. Presentatie: Sophie Derkzen. Wil je hierbij zijn? Klik dan hier.