over De Industrie

VPRO en Submarine Channel maken met De industrie drugsnetwerken in Nederland zichtbaar.

drugsland Nederland

Nieuwsberichten over onderschepte ladingen coke, in bloemkoolwijken opgerolde XTC labs of wietplantages op zolderkamers zijn in Nederland aan de orde van de dag... Nederland is drugsland nummer één van Europa. Coke komt binnen via de havens. XTC is zo Hollands als hagelslag. En aan kennis over wiet schort het ook niet.

Hoe kan het dat zo’n klein en geordend landje zo’n enorme zwarte economie heeft? Wie zijn die telers en die toppenknippers? Wie doet de logistiek van de cocaïnedoorvoer en de XTC-smokkel? Wat zijn de wegen van designerdrug verkopers? En waarom kiezen ze voor deze industrie? Navigeer over het netwerk en maak zo kennis met huismoeders, scholieren, havenmedewerkers en cokehandelaren: de mensen die deze wereld draaiende houden.

Begin in je eigen buurt, want de Industrie is dichter bij dan je denkt...

interactieve documentaire

In de online interactieve documentaire worden drugsnetwerken in kaart gebracht en vertellen wiettelers, coke-baronnen en xtc-koeriers over de kick en de stress van het illegale werk. De persoonlijke verhalen zijn gekoppeld aan interactieve locaties om inzicht te geven in de Nederlandse drugshandel. Door een postcode in te toetsen kunnen verschillende locaties in 3D worden verkend, zoals een xtc-lab, een zolder met wietteelt of smokkelcontainers in de haven.

podcasts

Naast de interactieve locaties en audioverhalen online zendt Radio Doc op NPO Radio 1 losse verhalen uit. Dit zijn intieme portretten van onopgemerkte buren tot een ex-drugsbaron, die samen de netwerken van de drugsindustrie blootleggen. Vanaf zondag 5 november is er elke week, zes weken lang, een aflevering te horen. De uitzendingen zijn als ook als podcastserie beschikbaar.

Vanaf zondag 5 november, 21.00 uur, NPO radio 1.

Andere Tijden: Van jenever tot amfetamine

Op 11 november staat Andere tijden in het teken van De industrie.

In de jaren 70 trof je in Brabantse schuren geen drugslabs aan maar illegale alcoholstokerijen. Criminelen groot geworden in de tijd van de botersmokkel, leerden van hun Belgische collega's hoe ze duizenden liters per week bijna pure alcohol konden maken uit suiker,water en gist. Een lucratieve industrie die ook toen al werd opgebouwd in gehuurde boerenschuren. Het afval werd geloosd en aan de varkens gevoerd. In Andere Tijden vertellen rechercheurs van de douane, boeren en stokers over de wilde jaren van de illegale stokerij. Het kat en muisspel duurde voort tot eind jaren 80, toen troffen de rechercheurs tot hun verbazing een amfetamine-lab aan op de plek waar eerder een stokerij had gestaan. Brabant ging van drank naar drugs.

Andere Tijden, zaterdag 11 november, 21.20 uur, NPO2.

Research en bronnen

Voor de interactieve documentaire De Industrie is uitvoerig onderzoek gedaan naar deze zwarte economie. Hier vindt u een overzicht van het materiaal waarop de documentaire is gebaseerd.

Colofon

De industrie is een co-productie van de VPRO en Submarine Channel.

Samenstelling en regie
Mirka Duijn

Hoofdredactie VPRO Digitaal
Geert-Jan Bogaerts

Hoofdredactie Submarine Channel
Bruno Felix

Eindredactie
Remy van den Brand

Bekijk alle credits