We sleutelen aan ons DNA, aan ons brein en aan ons nageslacht. In de zesdelige serie De Volmaakte Mens gaat Bas Heijne in gesprek met topwetenschappers en grote denkers, in de hoop een antwoord te vinden op de vraag: wat is de mens?

Intelligent, empatisch, sympathiek, aantrekkelijk, gezond en spontaan – wie zou haar kind deze eigenschappen niet toewensen? Met een goede opvoeding hopen ouders er het beste van te maken, maar wat betreft de genetische aanleg van hun kind zijn ze overgelaten aan de natuur. Filosoof Julian Savulescu vindt dat potentiële ouders de morele plicht hebben om de natuur een handje te helpen. Als ongewenste eigenschappen geelimineerd kunnen worden door embryoselectie of genetische manipulatie, ziet hij geen reden om dat niet te doen.

Bas Heijne voelt zich ongemakkelijk bij het idee van een designerbaby. Waar komt dat gevoel vandaan? En is het wel terecht? Heijne gaat te raadde bij onderzoekers, filosofen en ethici. Waar Julian Savulescu zelfs zover gaat dat alleen genetische manipulatie de mensheid van de ondergang kan behoeden, betoogt bio-ethica Donna Dickenson dat de invoering van de benodigde technologie juist grote ongelijkheid en mensenrechtenschendingen teweeg zal brengen.

Genetische manipulatie van embryo’s is nu nog niet toegestaan. Stamcelonderzoekers roepen zelfs wereldwijd op tot een moratorium. Maar is de technologie te stoppen? In deze aflevering van De Volmaakte Mens ziet Heijne hoe de klanten van een Turks-Cypriotische kliniek het geslacht van hun toekomstige kind kunnen kiezen, hoe onderzoekers in Amerika een kind met drie biologische ouders willen maken en hoe Leidse wetenschappers functionerende eicellen creëren uit doodgewone huidcellen. Natuurlijke voortplanting is hier ver te zoeken. Ligt in deze kweekschaaltjes onze toekomst? En hoe zal deze technologie de mensheid veranderen?

de denkers

In deze aflevering staat aan de ene kant Julian Savulescu: hij is een utilitarist en is voor mensverbetering. Aan de andere kant staat Donna Dickenson, zij stelt kritische vragen bij de razendsnelle ontwikkelingen die we nu meemaken.

lees meer over de casussen uit aflevering 1