Backpackers komen naar Guatemala om de prachtige vulkanen te beklimmen. Waar maak je nou een selfie met stromend lava?

Ersin sluit aan bij een wandeling naar de top. Terwijl toeristen de bergen beklimmen zijn verderop graafmachines nog bezig met de gevolgen van een verschrikkelijke uitbarsting. Een dorp met drieduizend inwoners is volledig weggevaagd.  

wist je dat?

Er zijn minstens 37 vulkanen in Guatemala, en het is heel lastig om te voorspellen wanneer die zullen uitbarsten. De desastreuse uitbarsting van de Volcán de Fuego in 2018 kwam dan ook onverwacht. Je kunt sommige vulkanen live in de gaten houden, bijvoorbeeld via deze webcam op de Etna in Italië. De webcams bij Volcán de Fuego zijn offline.

Iets anders lekkers uit Guatemala: bananen. In 1950 kwamen de meeste bananen uit Guatemala, en ze waren allemaal van het bananenras Gros Michel. Tot de Panamaziekte hier abrupt een einde aan maakte en alle Gros Michel-bananen het loodje legden.

Het concept bananenrepubliek is dan ook onder meer gebaseerd op Guatemala's banaanafhankelijke economie van begin twintigste eeuw. Guatemala was zo afhankelijk van de bananenexport dat het bedrijf achter de vele banaanplantages in 1954 zelfs meewerkte aan de coup in Guatemala. 

De meeste bananen die tegenwoordig worden geteeld zijn van het Cavendish-ras en die smaken anders. Wil je weten hoe een Gros Michel-banaan smaakt, dan kan je het beste een bananensnoepje eten. Kunstmatige bananensmaak is nog steeds gebaseerd op de bananen van weleer. 

extra's

stuur een kaart naar je vrienden

Wil je iemand vertellen wat je van de uitzending vond? Of de groeten doen uit Guatemala? Download de 'Ersin in wonderland'-ansichtkaart hier en verstuur 'm via app of mail, of print 'm uit en doe 'm ouderwets op de post.