Tijdens de Filmweek 2023 ruim veertig arthouse films uitgezonden op NPO 2 Extra en op NPO Start. Filmjournalist Noa Johannes vroeg acht filmliefhebbers naar hun persoonlijke favoriet.

Joost Oomen over Borgman

Joost Oomen is theatermaker, dichter, en schrijver van onder anderen Visjes en Het Perenlied. Zijn keuzefilm voor de Filmweek is Borgman van Alex van Warmerdam.

Een thriller over de mysterieuze Camiel Borgman, die met een paar handlangers ineens voor het fraaie huis van een yuppengezin opduikt. Borgman zit vol visuele vondsten en is typisch Van Warmerdam: droogkomisch, vilein en vervreemdend.

Zainab Goelaman over Malcolm X

Zainab Goelaman is schrijver en regisseur van series en films. Haar keuzefilm voor de Filmweek is Malcolm X van Spike Lee, een evenwichtige en relatief genuanceerde film over de omstreden leider van burgerrechtenbeweging Nation of Islam.

Nilgun Yerli over Beautiful Boy

Nilgun Yerli is schrijfster, actrice en cabaretière. Haar keuzefilm voor de Filmweek is Beautiful Boy van Felix van Groeningen. Een aangrijpend drama waarin de achttienjarige Nic Sheff alles mee lijkt te hebben in het leven – hij is mooi, slim en een getalenteerde schrijver – maar toch kiest voor drugs en zwaar verslaafd raakt.

Jetty Mathurin over A United Kingdom

Jetty Mathurin is cabaretière, presentatrice, actrice en columniste. Haar keuzefilm voor de Filmweek is A United Kingdom van Amma Asante. Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van Seretse Khama, de latere president van Botswana én zijn witte Engelse vrouw Ruth Williams. Het liefdeskoppel vocht vanaf hun eerste ontmoeting in 1947 tot ver in de jaren zestig voor hun omstreden huwelijk.

Karin Bloemen over The King's Speech

Karin Bloemen is actrice en zangeres. Haar keuzefilm voor de Filmweek is The King’s Speech van Tom Hooper. Die film won wereldwijd meer dan honderd prijzen, waaronder de Oscars voor beste film, beste scenario en beste regie. En voor de beste hoofdrol - Colin Firth kreeg die prijs terecht voor zijn rol als koning George.

Xiang Yu Yeung over The Farewell

Xiang Yu Yeung is filmmaker, visueel artiest, schrijver, fotograaf, en bovenal verhalenverteller. Voor de Filmweek koos zij The Farewell uit. Een hartverwarmend familieportret vol grappige en ontroerende bespiegelingen over west versus oost, jong versus oud en opgroeien tussen twee culturen.

Piet Paris over Werk ohne Autor

Piet Paris is mode-illustrator. Zijn keuzefilm voor de Filmweek is Werk ohne Autor van Florian Henckel von Donnersmarck. In dit epische Duitse drama volgen we de talentvolle kunstenaar Kurt in de periode 1937 tot 1977. We volgen hem van Dresden, via Düsseldorf naar Berlijn en zien hoe zowel de nazi's als de communisten de kunstenaar voor hun karretje proberen te spannen.

Kader Abdolah over Leviathan

Kader Abdolah is columnist, dichter en schrijver. Zijn keuzefilm voor de Filmweek is Leviathan van Andrey Zvyagintsev. Een Russisch drama over de bijna voortdurend dronken arbeider Kolya, die weigert zijn ouderlijk huis te verkopen aan de corrupte burgemeester.