Het Groot-Brittannië van...

De uitgaanstips van Cora Bissett

De Schotse theatermaakster en zangeres Cora Bissett laat in de tweede aflevering van Het Groot-Brittannië van... een land vol muziek en theater zien. Voor de liefhebbers van Schotse muziek tipt Bissett haar favoriete vaderlandse bandjes. Zelf kan ze er trouwens ook wat van.

Playlist

Je hoeft in Groot-Brittannië nooit ver te zoeken voor een muzikaal verzetje. In iedere stad en ieder dorp vind je pubs met een podium, waar je kunt genieten van liveconcerten. Het eiland kent een eeuwenoude muziekcultuur en is een bekende kweekvijver voor singer-songwriters en bandjes.

In veel van de muziek van nu hoor je de traditionele Gaelische folkklanken terug, de oorsprong van de Folkmuziek ligt dan ook in Groot-Brittannië. Cora Bissett, zelf zangeres, tipt een paar van haar favoriete bands en singer-songwriters van Schotse bodem. Een mix van traditioneel en modern, maar vaak toch ook typisch Schots.

Midsummer

Cora Bissett is in Schotland een bekende theatermaakster en actrice. Ze speelt onder andere mee in het toneelstuk Midsummer, a play with songs van David Greig en Gordon McIntyre. Het gaat over twee dertigers die op een grijze dag in Edinburgh met elkaar in contact komen. Hij (Matthew Pidgeon) een kleine crimineel, zij (Bissett) een echtscheidingsadvocate met een fascinatie voor getrouwde mannen. De tegenstrijdige persoonlijkheden eindigen (hoe kan het ook anders) met elkaar in bed. Het volgende nummer komt uit het toneelstuk.

Glasgow Girls

Zelf regisseert Bissett de theatervoorstelling Glasgow Girls, over Schotse meisjes en vrouwen die in 2005 opkomen voor buurtgenoten die het land worden uitgezet als gevolg van het Britse asielbeleid. In de voorstelling komt duidelijk de trots die ze voor Schotland voelt naar voren. Luister hier wat Bissett zelf zegt over het toneelstuk.