Metropolis

drugs

Nederland heeft het liberaalste drugsklimaat van de wereld. Of niet? De correspondenten gaan op onderzoek uit en ontdekken dat gedoogcultuur niet alleen een Nederlands verschijnsel is.

Heel Bolivia is dol op een omstreden soort blaadje. Het is de nationale trots en een stukje van de cultuur: het cocablad. Zelfs President Evo Morales ziet het blaadje niet als drugs maar als een medicijn.

In Jakarta kunnen drugsverslaafden afkicken in een speciaal Islamitisch afkickklooster. Afkicken noemen ze daar Inabah en gaat daar maar op een manier: door het geloof. Dat betekent: heel veel bidden. Jamal gaat langs in het klooster en praat met de twee afkickers Mohammed en Hajj Bobon.

Wesley kreeg de kans om een interview te houden met een paar drugdealers uit de sloppenwijken van Rio, Brazilië, nogal gevaarlijke types die niet met hun gezicht in beeld wilden.  

In Californië kun je bij chronische pijn en andere klachten in bepaalde gevallen een marihuana-behandeling voorgeschreven krijgen. In de THCF-cannabiskliniek kun je zo'n doktersvoorschrift krijgen.

In Afghanistan staan ze aan het begin van het papaverseizoen. Correspondent Emal gaat diep het Taliban-gebied in en spreekt een oude boer die vanwege zijn geweten is gestopt met zijn papaverkweek. Toch overweegt hij weer op papaver over te stappen, simpelweg omdat het meer oplevert.

Correspondente Jelena gaat mee met de drugspolitie in Belgrado, Servië, die invallen doet op zoek naar drugs.

Citlalli gaat naar Tijuana, de op één na gewelddadigste stad van Mexico waar een heftige drugsoorlog woedt, en waar drugsdealers als heiligen worden vereerd. We praten met een voormalig medewerker van het openbaar ministerie die een inkijkje geeft in de drugshandel in zijn stad.

Onze correspondent Baraka ging op zoek naar de plekken waar cannabis wordt verbouwd in Kenia. Hij vond in het binnenland een kleinschalige kweker die de marihuana tussen de bonen en bananenplanten verbouwt voor een extra zakcentje.

Verslaafden zijn in Zuid-Afrika vaak zó bang van 'normale' drugsdealers, dat ze hun drugs liever van prostituées kopen, een groeiende trend. We bezoeken een prostituee die verslaafd is aan crack, en die haar klanten ook verslaafd maakt om zo dubbel aan ze te verdienen.

Het gebruik van cannabis, of ganja in het Indiaas, als drug komt oorspronkelijk uit India. Daar, in Calcutta, schijnt het vrij normaal te zijn om even tussen de middag rustig een joint te roken. Ze drinken er ook het drankje Bhang, dat wordt gemaakt van hashish.