Het imago van de moslims heeft de afgelopen jaren nogal wat deuken opgelopen. Na gebeurtenissen zoals 9/11, Charlie Hebdo en de opkomst van IS, groeit de Islamofobie in de wereld. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen gaat Stef op zoek naar antwoord op de vraag: Hoe is het om in deze tijd in de schoenen van een moslim te staan? En is het eigenlijk nog wel leuk om moslim te zijn?

Stef groeide zelf op tussen de moslims in de Nijmeegse wijk Bottendaal. Hij gaat langs bij zijn matties van vroeger om te kijken hoe het met ze gaat.

In Manilla in de Filipijnen kun je als moslim alleen de straat op als je een wapen op zak hebt. We gaan langs bij Mohammed, de 27 jarige homoseksuele moslim die gevlucht is uit Mindanao. Samen met vele andere moslims woont hij in de ‘Muslim Slums’ in de buitenwijken van Manilla. In een land waar meer dan 80 procent van de bevolking rooms-katholiek is, worden moslims zwaar gediscrimineerd. Mohammed is kledingontwerper, maar probeert zo onopvallend mogelijk de straat over te gaan. Bijvoorbeeld door het afscheren van zijn baard. Want als moslim wordt je hier zonder pardon opgepakt en gemarteld door te politie, omdat ze er vanuit gaan dat iedere moslim een terrorist is. Mohammed en zijn familie hebben allemaal een eigen gun en zullen nooit zonder pistool op zak de deur uit gaan.

Een plek waar je ongestoord moslim kunt zijn is in Senegal bij de broederschap Baye Fall, een spirituele aftakking van de Islam. Ze zijn niet te herkennen aan baard of hoofddoek, maar aan hun gigantische dreadlocks en bijzondere sieraden. Ze volgen ten alle tijden de Marabout, hun geestelijk leider. Abdou Aziz is een van hen en hij vertelt dat Baye Fall tegen geweld zijn. Als hier iemand losse handjes heeft, twijfelt de Marabout geen moment en belt hij de politie.

In Israël is het door de opkomst van IS steeds moeilijker om in de schoenen van een moslim te staan. We reizen mee met de gehoofddoekte advocate Sana naar haar werk in het Joodse Jeruzalem. Tegenwoordig heeft ze twee bodyguards nodig om enkele meters van haar auto naar de rechtbank te overbruggen. Als ze dat niet doet is de kans groot, dat ze wordt aangevallen en mishandeld.

Metropolis zoekt antwoord op de vraag: Is het nog wel leuk om moslim te zijn? Donderdag 12 maart om 21.55 uur op NPO 3.