Mondo Boekenclub - Animal Farm

Sluit je aan bij onze boekenclub, waar we de komende tijd klassiekers uit de wereldliteratuur gaan lezen. Boeken, die je gelezen moet hebben, maar waar je nooit de tijd voor had. We begonnen met 'De Pest' van Camus. In de maand juli leidt Rodaan Al Galidi ons door 'Animal Farm' van George Orwell.

Hoe werkt het?

1. Bemachtig een exemplaar van het boek. 
2. Volg ons op Instagram of Facebook en schrijf je in op onze nieuwsbrief. Voor de liefhebber is er ook een speciale Facebookgroep.
3. Begin met lezen! 

Gedurende de maand juni lezen we Animal Farm van George Orwell met boekenclubhost Rodaan Al Galidi.

Schrijver en dichter Rodaan Al Galidi komt uit Irak en woont sinds 1998 in Nederland. Voor zijn roman De autist en de postduif ontvangt hij in 2011 de Literatuurprijs van de Europese Unie. Zijn nieuwste boek Holland verscheen in februari.

over het boek

Animal Farm

De dieren op een boerderij komen in opstand tegen hun meester – de mens – en nemen zelf de macht in handen. De varkens, die lang tevoren in het geheim hebben leren lezen en schrijven, werpen zich op als de natuurlijke leiders van de revolutie. Zij staan immers op een hoger intellectueel peil dan de andere dieren. Ze breiden hun voorrechten steeds verder uit en vormen een nieuwe elite, even oppermachtig als de oude heersers. De catastrofale ineenstorting van deze gemeenschap kan ten slotte niet uitblijven. 

George Orwell

George Orwell (1903-1950) werd geboren in India, studeerde aan Eton (Engeland), en diende tot 1928 bij de Indiase Imperial Police in Birma. Orwell schreef veel essays en dankzij deze stukken tekst genoot hij tijdens zijn leven de meeste bekendheid. Na zijn periode als politieman volgde een aantal arme jaren voor de schrijver, waarin hij onder meer twee jaar in Parijs woonde voordat hij terugkeerde naar Engeland. Animal Farm, de roman die hem wereldfaam bezorgde, werd uitgebracht in 1945.

leesopdrachten van Rodaan

1

Het boek gaat over een fabelachtig boerderijleven. Wij lezen over deze verschillende dieren, maar wat zouden de dieren over het boek denken als ze het zelf zouden lezen? Zouden ze zichzelf erin herkennen? En welk dier zou jij zijn als je een fabel over jezelf zou schrijven?

2

Een van de mooiste zinnen uit het boek is: All animals are equal, but some animals are more equal than others. Zelf heb ik dit ook zo ervaren in Nederland. All 'burgers' are equal, but some 'burgers' are more equal than others. Vind jij dat ook?

3

In het Midden-Oosten worden fabels gebruikt omdat er geen vrijheid 
is. George Orwell gebruikte als Europeaan de fabel. Waarom denk jij dat hij voor die vorm gekozen heeft?

4

Als jij de schrijver van het boek zou zijn. Zou je het dan anders hebben laten eindigen?

voorgaande edities van de boekenclub