Mondo Boekenclub - Fear and Loathing in Las Vegas

Sluit je aan bij onze Mondo Boekenclub, waarin we elke maand onder leiding van een bekende schrijver een boek lezen waarvan hij, zij of hen vindt dat iedereen gelezen moet hebben! Een persoonlijke klassieker dus. In de maand oktober lezen we met Bart Chabot 'Fear and Loathing in Las Vegas' van Hunter S. Thompson.

Hoe werkt het?

1. Bemachtig een exemplaar van het boek. 
2. Volg ons op Instagram of Facebook en schrijf je in op onze nieuwsbrief (die vind je op deze pagina!). Voor de liefhebber is er ook een speciale Facebookgroep, waar je met lezers (én Bart!) in gesprek kunt. 
3. Begin met lezen! Wekelijks sturen we je leesopdrachten van Bart Chabot. 

Heel oktober lezen we Fear and Loathing in Las Vegas van Hunter S. Thompson met boekenclubhost Bart Chabot.

Wie is Bart Chabot? 
Hij is dichter, schrijver en vaak te vinden op het podium. Zijn blik op het leven legt hij op bijzondere wijze vast via poëzie, verhalen en biografieën. In januari 2020 verscheen Mijn vaders hand; een roman waarin hij zijn eigen jeugd in de ogen kijkt. Bart's aantsekelijke enthousiasme en zijn literaire expertise maken hem de perfecte host van onze Mondo Boekenclub.

over het boek

Fear and Loathing in Las Vegas

Fear and Loathing in Las Vegas is een boek uit 1971 van journalist en schrijver Hunter S. Thompson. Het boek vertelt het verhaal van Raoul Duke die samen met zijn advocaat Dr. Gonzo door de woestijn naar Las Vegas rijdt voor een journalistieke rapportage. Het wordt een letterlijke en figuurlijke trip waar drank en drugs de hoofdrol in spelen. Vinden ze uiteindelijk The American Dream of blijkt die droom slechts een façade? Messcherp, geestig en soms ook diep triest: dat zijn de ingrediënten van deze Amerikaanse klassieker.

Hunter S. Thompson

Hunter S. Thompson was een Amerikaanse journalist en schrijver. Hij maakte in zijn literaire werk graag gebruik van New Journalism, ook wel 'gonzojournalistiek' genoemd. Hierbij is de journalist geen objectieve waarnemer, maar plaatst hij zichzelf midden in het verhaal. Fear and Loathing in Las Vegas is daar een mooi (en bizar) voorbeeld van. Het boek werd in 1998 verfilmd met Johnny Depp in de hoofdrol. In 2005 overleed Thompson in Colorado, Amerika. Fear and Loathing in Las Vegas is zijn bekendste werk.

leesopdrachten van Bart

1

Wat gelijk opvalt aan Fear and Loathing in Las Vegas zijn de illustraties van Ralph Steadman. Wanneer een roman tekeningen bevat, denk ik normaliter: wat is er mis met de tekst dat illustraties nodig zijn om het verhaal goed te vertellen. Dit geldt hier niet; de tekeningen passen perfect. Waardoor werkt het hier wel?

2

De ondertitel van het boek is ‘A Savage Journey to the Heart of the American Dream’. Het verhaal is overladen met elementen die de The American Dream symboliseren. Denk bijvoorbeeld aan de auto’s waarin Duke en Dr. Gonzo rijden.

Op twee plekken in de roman wordt er letterlijk gerefereerd naar The American Dream. Wat bindt die passages en welke boodschap halen we hieruit?

3a

Het boek werd gepubliceerd in 1971; bijna een halve eeuw geleden. Is dit boek nog steeds actueel? En als je het boek in deze tijdgeest zou plaatsen; wie speelt dan de rol van president Trump?

3b

Fear and Loathing in Las Vegas is een echte schelmenroman. Zou het boek nu door de politie der politieke correctheid komen? Welke thema's en passages zouden anno 2020 wellicht in opspraak raken?

 

4

Het boek bestaat uit twee delen. In het eerst deel gaan Duke en Dr. Gonzo naar Las Vegas om een verslag te schrijven van een race in de woestijn. In deel twee draait het om de drugsconferentie die ze bezoeken als journalisten. Wat is naast de verhaallijn het belangrijkste verschil tussen de twee delen? Merk je verschil op in toon, sfeer en vorm?

5

Duke, de hoofdpersoon in het boek, lijkt erg op Hunter S. Thompson. Thompson was groot aanhanger van New Journalism, ofwel: gonzojournalistiek. Hier zet de journalist zijn subjectieve ervaring centraal in zijn rapportage. In Fear and Loathing in Las Vegas zijn de hoofdpersonages continue aan de drugs. Denk jij dat Thompson dit boek zelf ook onder invloed heeft geproduceerd of is dat een mythe?

voorgaande edities van de Mondo Boekenclub