Mondo Boekenclub - Wat van jou is

Sluit je aan bij de Mondo boekenclub, waar we de komende tijd klassiekers uit de wereldliteratuur gaan lezen. Boeken, die je gelezen moet hebben, maar waar je nooit de tijd voor had. We begonnen met 'De Pest' van Camus. In de tweede editie lazen we met hosts Georgina Verbaan & Maartje Wortel 'Wat van jou is' van Garth Greenwell.

Hoe werkt het?

1. Bemachtig een exemplaar van het boek. 
2. Volg ons op Instagram of Facebook en schrijf je in op onze nieuwsbrief, zodat je geen leesopdrachten mist. Voor de liefhebber is er ook een speciale Facebookgroep.
3. Begin met lezen! 

Van 28 maart t/m 13 april lezen we Wat van jou is van Garth Greenwell met boekenclubhosts Maartje Wortel en Georgina Verbaan. Het boek is nu nog geen klassieker, maar  volgens onze hosts zeker een klassieker "to-be".
 

over het boek

Wat van jou is - Garth Greenwell

In Wat van jou is van Garth Greenwell ontmoet de verteller, een Amerikaan die aan de universiteit van Sofia lesgeeft, Mitko, een jonge prostitué, voor het eerst in de openbare toiletten van Sofia's Nationale Cultuurpaleis. De jongen heeft een onweerstaanbaar zinnelijke uitstraling en de daaropvolgende ontmoetingen worden frequenter, de gevoelens van de verteller voor Mitko intenser, en ook al beseft hij dat er een gevaarlijke kant zit aan deze afspraakjes, zich eraan onttrekken kan hij niet. Tot op een dag de verhoudingen op scherp komen te staan.

Wanneer hij hoort dat zijn vader stervende is, wordt hij overvallen door herinneringen aan een moeilijke jeugd en de traumatische verwijdering van zijn vader, en hij besluit er niet heen te gaan. Twee jaar later, hij heeft inmiddels een meer conventionele relatie, verschijnt Mitko weer ten tonele, en diens aanwezigheid werkt als een vloek, en als een roesmiddel.

Garth Greenwell

Garth Greenwell (1978, Louisville, Kentucky) schreef in 2010 een novelle, Mitko, gebaseerd op de vier jaar die hij in Sofia verbleef, en won daarmee de Miami University Press Novella Prize. Hij studeerde aan de Washington University en aan Harvard en publiceerde in onder andere The Yale Review en Poetry International. Greenwell is momenteel Arts Fellow in fictie aan de Iowa Writers’ Workshop. 

leesopdrachten van Maartje en Georgina

Leesopdracht van Georgina:

"Ik ben op de helft van het boek. Welk gevoel roept het boek bij jullie op? Word je er kwaad van, of treurig of heb je er juist om gelachen?"

Leesopdracht van Maartje:

"Ook ik ben op de helft van het boek en mijn vraag aan jullie is: wat is de noodzaak van de verteller? En heb je het gevoel dat je de verteller kent?"

voorgaande edities van de boekenclub

17 maart - 1 april

Van 17 maart t/m 1 april lazen we de klassieker De Pest van Albert Camus samen met schrijvers Alma Mathijsen en Philip Huff die ons van leestips en opdrachten voorzagen.

In deze roman van Nobelprijswinnaar Albert Camus is de kuststad Oran in de greep van de pest. De slachtoffers sterven een snelle en vreselijke dood, en als gevolg van de quarantaine worden de andere inwoners geplaagd door gevoelens van angst en claustrofobie. Elke persoon reageert verschillend op de dodelijke ziekte: sommigen leggen zich neer bij hun lot, anderen zoeken schuld en wraak. En een paar, onder wie de antiheld dokter Rieux, proberen kost wat kost de terreur te weerstaan.