Elke week tipt de redactie jou de beste cultuurtips. Welke 'must-read' boeken komen binnenkort uit? Of welke documentaire mag jij echt niet missen? Hier de acht cultuurtips voor deze week.

Tip van Marijntje

Na Veronesi zin in nog meer hedendaagse Italiaanse literatuur? Lees dan eens Accabadora van Michela Murgia. Net als Veronesi is zij niet bang om haar mond open te doen in het publieke debat in Italië. En ze schrijft fantastisch. Accabadora is geen dikke pil, maar het boek packs a punch. Zowel in stijl als in de ontroerende benadering van haar onderwerp: hoe een kleine gemeenschap op het naoorlogse Sardinië omgaat met het einde van het leven.

Tip van Mina

Het tweede seizoen van Anne+, de webserie over de lesbische student Anne. Het eerste seizoen waarin we haar een weekendje volgden terwijl ze herinneringen aan haar exen ophaalde, was hartverwarmend. Ik ben benieuwd wat het tweede seizoen ons gaat brengen, nu de afleveringen ook veel langer zijn, er meer ruimte is voor andere personages én Laura Gómez uit de Netflixserie Orange is the New Black een kleine rol vertolkt.

Tip van Tess

Als je van Altin Gün houdt, dan MOET je zaterdag 29 februari naar Eindhoven. In de Effenaar treedt namelijk de Turkse band Moğollar op, een van de grondleggers van de Anatolische psychedelische rockmuziek. 

Tip van Tom

Woensdag 4 maart kan je in de Amsterdamse Melkweg naar de première van de nieuwe documentaire over één van Nederlands succesvolste rappers, Ronnie Flex. De vlucht van Ronnie is de tweede documentaire die de VPRO over hem maakt. Hij werd gevolgd tijdens een turbulent jaar. Ronnie haalde miljoenen streams op Spotify en speelde op alle grote festivals. Tegelijkertijd worstelde hij met het vaderschap, de druk om een nieuw album te maken, depressies en een drank- en drugsprobleem. 

Tip van Ilse

De tinderdate van Queen & Slim krijgt een onverwacht heftige wending als ze staande worden gehouden door een agent. Wat volgt, is een eigentijdse roadmovie met twee zwarte hoofdrolspelers gesitueerd in een verdeeld Amerika. Stijlvolle variant van het aloude Bonnie & Clyde thema: vrij zijn én op de vlucht, met de wanhoop op de hielen. 

Tip van Keshia

Patrick Watson geeft in TivoliVredenburg in Utrecht een extra concert, op 10 maart - er zijn nog kaarten! De laatste plaat van Canadese singer-songwriter met de gouden stem kwam uit in oktober en gaat in op de turbulente laatste jaren waarin hij scheidde van zijn vrouw. Ik zag hem deze zomer al op een Duits festival, met een betoverend optreden: de hele Spiegeltent werd verliefd op hem, op zijn grapjes, zijn hoogst intieme stijl. De afwisseling van kleine a capella liedjes, dan weer experimenteel met megafoon, dan weer overrompelend aanzwellend met behulp van een koor: hij verveelt geen seconde en wordt nooit te zoet.

Tip van Justine

Het coming of age verhaal Normale mensen geschreven door Sally Rooney. In het begin van het verhaal hoopte ik op een perfect happy highschool ending, maar al gauw liet Sally Rooney zien dat pijnlijke liefde ook een vorm van houden van kan zijn. Ik vind het briljant hoe de jonge schrijfster een pijnlijk liefdesverhaal zo romantisch en realistisch tegelijkertijd kan maken. Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van Marianne en van Connell. Je kiest in dit boek geen kant van een van hen, maar ziet de wereld vanuit beiden en daarbij ook hun minder goeie kant en kwetsbaarheden. De twee blijven steeds om elkaar heen draaien en houden zielsveel van elkaar, maar soms is dat niet genoeg (en dat is oké). In april 2020 is eindelijk de tv-serie van Normale mensen te zien en ik ben heel benieuwd hoe dit boek op beeld tot leven zal komen.

Tip van Barbara

Het vijfde en een-na-laatste seizoen van de serie Better Call Saul is nu te zien op Netflix. De spin-off van de hitserie Breaking Bad is misschien nog wel beter dan Breaking Bad zelf.

Deze week in Mondo TV

Deze week gaat Nadia in gesprek met de Italiaanse bestsellerauteur Sandro Veronesi over zijn nieuwe boek, de Kolibrie en over de vluchtelingencrisis in Europa. Met filmkenner Martin Koolhoven, en de jonge regisseurs en scenarioschrijvers Michael Middelkoop en Shady El-Hamus praat ze over de impact van de opnieuw uitgebrachte filmklassieker Do the Right Thing. En zangeres Wende Snijders vertelt ons we over de remake door Ivo van Hove van de musical West Side Story in New York. En er is jazz uit Zuid-Afrika met zangeres Melanie Scholtz.

Bekijk hier meer informatie over de uitzending.