Het is weer boekenweek! Om dat te vieren vind je hier een selectie van de beste recente gesprekken met schrijvers uit Nooit Meer Slapen. Over inspiratie en werkethiek, jezelf verliezen en de draad oppakken. Sla voor deze ene keer je boek dicht en duik acht keer de diepte in met je favoriete schrijvers.

Benjamin Moser

Benjamin Moser is een Amerikaanse biograaf, redacteur, vertaler van Frans, Spaans, Portugees en Nederlands. Hij werd geboren in Houston, maar studeerde en promoveerde in Utrecht waar hij nu nog altijd woont. Moser schrijft onder meer voor Harper’s Magazine en The New York Times Book Review. In 2013 werd hij benoemd tot de officiële biograaf van de Amerikaanse schrijver en activist Susan Sontag. Liesbeth Staats praat een uur met Benjamin Moser.

Clarice Gargard

Clarice Gargard is journalist, columnist voor NRC, programmamaker en schrijver. Gargard kent haar vader als een idealist die zich inzette voor minderbedeelden en streed voor rechtvaardigheid. Maar gaandeweg komt ze erachter dat hij jarenlang werkte voor de gruwelijke dictator Charles Taylor. De documentaire over de zoektocht naar het verleden van haar vader die ze co-regisseerde won een Gouden Kalf. Drakendochter is haar debuut als auteur. Tjitske Mussche praat een uur met Clarice Gargard.

elke dag de beste gesprekken?

Natuurlijk is dit maar een selectie van alle prachtige gesprekken die bij Nooit Meer Slapen worden gevoerd met schrijvers en andere cultuurmakers. Wil je elke dag de diepte in duiken met Pieter van der Wielen en Liesbeth Staats? Abonneer je op de podcast en luister de gesprekken die jij wilt luisteren, wanneer je maar wilt. 

Alma Mathijsen

Schrijver en beeldend kunstenaar Alma Mathijsen werd geboren in 1984. Ze startte haar carrière als redacteur van de jongerenwebsite spunk.nl, en studeerde uiteindelijk af aan zowel het New Yorkse Pratt Institute, als aan de Gerrit Rietveld Academie. Ze schreef meerdere toneelstukken en boeken. Ze gaat over haar nieuwste boek Ik wil geen hond zijn in gesprek met Pieter van der Wielen.

Arnon Grunberg

Schrijver, columnist en essayist Arnon Grunberg kan niet zonder deadlines. Wekelijks publiceert hij columns in kranten en tijdschriften, tot voor kort dagelijks op de voorpagina van de Volkskrant. Vanaf zijn debuut Blauwe maandagen (1994) schreef hij bekroonde bestsellers als Fantoompijn, Tirza en Goede mannen. Pieter van der Wielen spreekt met Arnon Grunberg over zijn essay Vriend & vijand

Vrouwkje Tuinman

Journalist, schrijver en dichter Vrouwkje Tuinman debuteerde in 2004 met de dichtbundel Vitrine. Ze won meerdere prijzen, waaronder de Halewijnprijs voor haar hele oeuvre in 2010. In 2018 overleed haar geliefde, de dichter F. Starik. In haar nieuwe bundel Lijfrente beschrijft ze de liefde en de dood. ‘Ik zou heel graag eens over iets anders schrijven dan de dood, en was dat ook aan het doen. Toen werd mijn partner ziek, en overleed hij. Nu is er, meer dan ooit, geen ander onderwerp.’ Pieter van der Wielen praat een uur met Vrouwkje Tuinman.

Geert Mak

Schrijver en journalist Geert Mak werkt als journalist voor onder andere De Groene Amsterdammer, NRC en de VPRO. In 1999 reisde Mak een jaar lang kriskras door Europa. Daarover verscheen in 2004 zijn boek In Europa. Dit boek werd vertaald naar vele talen en ook naar een televisieserie. Nu is het vervolg uit: Grote verwachtingen in Europa 1999-2019. Mak spreekt een uur met Pieter van der Wielen.

Yves Petry

Yves Petry is een van de belangrijkste schrijvers van Vlaanderen. Hij schrijft romans, verhalen, essays en theaterteksten. Hij debuteerde in 1999 met de roman Het jaar van de man. Daarna volgden o.a. de romans De maagd Marino (2010 - bekroond met de Libris Literatuurprijs) en Liefde bij wijze van spreken (2014). Nu volgt De geesten, een roman over een derdewereldarts die in West-Afrika werkzaam is. De burgeroorlog lijkt hem weinig angst in te boezemen – ongezond weinig angst zelfs. Pieter van der Wielen spreekt met Yves Petry.

Lammert Voos

Al was hij twee jaar stadsdichter van Deventer, Lammert Voos is en blijft Groninger in hart en nieren. Geboren in 1962 te Eenrum werd hij docent poëzie aan de Schrijversvakschool te Groningen. In 2008 debuteerde hij bij uitgeverij De Contrabas met de dichtbundel Klaai, die lovend ontvangen werd. Sindsdien publiceerde hij vele bundels, over politieke onderwerpen als migratie en identiteit, of juist in een Gronings dialect. Onlangs verscheen zijn novelle Malterfoske, over zeven generaties Groningse armoedzaaiers. Pieter van der Wielen spreekt met Lammert Voos.

meer?