Het is herfst en terwijl de eerste bladeren beginnen te verkleuren, staan de laatste bloemen in bloei: de zogenaamde laatbloeiers. Ze zijn zeldzamer dan zomerbloemen maar minstens zo mooi. Mondo zet een aantal laatbloeiers op een rij: mensen die 40 jaar of ouder waren toen zij succes kregen in de creatieve sector. Zij laten zien dat het nooit te laat is om een droom na te jagen.

Luchita Hurtado

Kunstschilder Luchita Hurtado (1920-2020) werkte bijna haar hele leven in de avonduren aan haar schilderijen, overdag stond het gezinsleven voorop. Ze trouwde met de schilder Wolfgang Paalen en later met de schilder Lee Mullican, waardoor ze het overgrote deel van haar leven in de schaduw van een andere kunstenaar stond. Pas toen ze de 90 jaar was gepasseerd, kreeg haar werk bekendheid. Nu worden er succesvolle tentoonstellingen rondom haar schilderkunst gemaakt. In 2019, een jaar voor haar overlijden, kon ze nog net meemaken dat ze wordt opgenomen in de Time-top 100 van meest invloedrijke mensen. 

Kenny B

Kenny B (1961) brak op zijn 54ste door als zanger met de nummer-1-hit Parijs, waarmee hij een Edison won. Voordat Kenneth Bron, geboren in Paramaribo, de artiest Kenny B werd, was hij in Suriname actief in het leger en de politiek. In de 3doc over Kenny's leven is te zien dat hij, na politiek commissaris van legerleider Bouterse, woordvoerder van rebellenleider Ronnie Brunswijk werd en uiteindelijk vredesonderhandelaar. In 1992 kwam Kenny B. als asielzoeker naar Nederland en werkte hij onder andere in een staalfabriek. 
Tegelijkertijd heeft Kenny B altijd muziek gemaakt. Van jongs af aan zong en speelde hij in verschillende bands (reggae en danscehall), maar hij kon hier nooit van leven. Nadat Kees de Koning van Top-Notch hem adviseerde om Nederlands te gaan zingen, volgde zijn grote hit Parijs. Hierna kon hij zich volledig op zijn muziekcarrière storten. 

Jan Schoonhoven

Jan Schoonhoven (1914-1994) is nu wereldberoemd, maar was in zijn werkende leven beambte bij de PTT. Hij studeerde in zijn jonge jaren weliswaar aan de kunstacademie in Den Haag, maar hij moest het van de avonduren hebben om aan zijn oeuvre te werken. Tijdens zijn loopbaan bij de PTT onderhield Schoonhoven contact met andere kunstenaars en richtte hij samen met anderen de Informele Groep op, later de Nulgroep. Pas op zijn 53ste werden zijn kunstwerken omarmd door het publiek, waaronder prinses Beatrix. Ondanks zijn succes blijft hij tot aan zijn pensioen bij de PTT werken. De veelal witte, geometrische reliëfs van Schoonhoven zijn veel geld waard, één werk ging in 2014 voor 889.500 euro onder de hamer. 

Sander Kollaard

Met zijn roman Uit het leven van een hond won Sander Kollaard (1961) dit jaar de Libris Literatuur Prijs. Kollaard debuteerde pas in 2012, op 51-jarige leeftijd, met de verhalenbundel Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde. Hij studeerde geschiedenis, waarna hij jaren als tekstschrijver voor een medische uitgeverij werkte. Toen hij halverwege de veertig was, maakte hij een ommezwaai en ging hij zich richten op het schrijven van verhalen en romans. In 2015 was zijn roman Stadium IV boek van de maand bij DWDD en mede daardoor kreeg hij snel veel bekendheid. 

Carmen Herrara

Pas op 89-jarige leeftijd verkocht Carmen Herrera (1915) haar eerste schilderij en werd haar abstracte werk eindelijk gewaardeerd. De in Cuba geboren kunstenares volgde een architectuuropleiding. Toen ze een relatie kreeg met een Amerikaanse toerist, verhuisde ze naar New York. Ze volgde daar een kunstopleiding, maar haar abstracte werk werd in de jaren veertig niet gewaardeerd. Later ontmoette ze in Parijs gelijkgstemden en tot haar verbazing kreeg vergelijkbaar werk van haar mannelijke collega Ellsworth Kelly de erkenning die zij miste. Herrera is nu 105 jaar en schildert nog steeds, haar roem is inmiddels groot en haar kleurrijke werk hangt onder andere in het MoMA.

Charles Bradley

Jarenlang was zanger Charles Bradley (1948-2017) een James Brown-impersonator en werkte hij daarnaast onder andere als kok. Op zijn 63ste bracht hij zijn debuutalbum uit, No Time for Dreaming. Met succes: in de jaren die volgden maakte Bradley meerdere albums en met de Menahan Street Band trad hij op over de hele wereld. Op zijn 68ste overleed hij aan de gevolgen van kanker. 

 

 

Loes Schnepper

Actrice Loes Schnepper (1962) won twee keer een Gouden Kalf. In 2014 voor de hoofdrol in de televisiefilm Voor Emilia en in 2016 won de film Gratis met Schnepper in de hoofdrol de prijs. De actrice van onder meer Komt een man bij de dokter rondde op haar 40ste haar theateropleiding af. In een eerder leven was ze namelijk beeldend kunstenaar. Na haar afstuderen werkte ze eerst jaren als trainingsactrice want bij audities werd ze telkens afgewezen. Ze nam het heft in eigen handen en begon de youtubeserie Met Loes, waarin ze met hilarische scetches haar kwaliteit als actrice toonde. Het werkte! Een video ging viral en Schnepper werd gecast voor Voor Emilia. 

Spinvis

Net als Jan Schoonhoven werkte de muzikant Spinvis, oftewel Erik de Jong (1961), lange tijd bij de PTT. In het geval van Spinvis als postsorteerder. Nadat hij een paar jaar aan het conservatorium had gestudeerd, kwam zijn muziek decennialang niet onder de aandacht van het grote publiek. Op een goede dag stuurde de poëtische muzikant een aantal nummers naar een platenlabel. Een contract volgde en op zijn 41ste zijn eerste hit. Sindsdien zingen grote schare fans zijn zolderkamermuziek woord voor woord mee. Op 2 oktober brengt Spinvis zijn nieuwe album uit genaamd 7.6.9.6.