De jury van de Open Call van De Balie en Amsterdams 4 en 5 mei comité heeft zojuist de winnaars bekend gemaakt.

de winnaars

De jury bestaande uit Yoeri Albrecht (directeur De Balie), Nadia Moussaid (VRPO Mondo), Andrée van Es (Amsterdams 4 en 5 mei comité), Rein Wolfs (directeur Stedelijk Museum) en Joost de Vries (schrijver/recensent De Groene Amsterdammer) geven aan dat alle inzendingen van hele hoge kwaliteit waren en dat er prachtige winnaars uit voort zijn gekomen. En dit zijn ze: 

  • Ties Dams (Essay),
  • Nachoem Wijnberg (Poëzie),
  • Navid Nuur (Beeldende Kunst)  
  • Adriana Ivanova & Danique Jaspers (Spoken Word)

De winnaars worden dit weekend op verschillende plekken gepresenteerd. Het winnende essay van Ties Dams is vanaf zaterdag te lezen op de website van De Groene Amsterdammer. Het werk van Adriana Ivanova en Danique Jaspers is zaterdagavond 2 mei te zien in VPRO Mondo, Navid Nuur’s kunstwerk is van 4 t/m 10 mei te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam, door de glazen pui. En Het Parool publiceert zaterdag het winnende gedicht van Nachoem Wijnberg.

Ties Dams

Ties Dams (1993) is schrijver en strateeg. Hij is auteur van het boek De Nieuwe Keizer (2018), over de mythe van Xi Jinping, China’s machtigste man sinds Mao.

De jury over het werk van Ties Dams: “Speels en dapper om grote stroken over de wereld te leggen en grotere verbanden te zien. Europa is in de verhalen van de andere partij gaan geloven – een mooi nieuw idee.”

Adriana Ivanova en Danique Jaspers

Adriana Ivanova (1986) is een Bulgaars-Nederlandse dichter en poëzieperformer. Eind 2020 verschijnt haar debuutbundel bij Uitgeverij Vrijdag. Voor de Open Call werkt ze samen met filmmaker Danique Jaspers. Jaspers studeerde aan Maastricht Academy of Media Design and Technology en maakte onder meer de films Oud Zeer, Nectar en Reality Check.

De jury over het werk van Adriana Ivanova: “Een heel urgent gedicht. Adriana deelt rake klappen uit.”

Nachoem Wijnberg

Nachoem Wijnberg (1961) is dichter, schrijver en hoogleraar aan de faculteit economie en bedrijfskunst (UvA). Hij publiceerde achttien dichtbundels en vijf romans. Wijnberg won in 2018 de P.C. Hooftprijs voor zijn poëzie.

De jury over het werk van Nachoem Wijnberg: “Het gedicht van Wijnberg vat de complexiteit van de huidige situatie en zet op allerlei manieren je hersenen aan het werk.”

Navid Nuur

Navid Nuur (1976) studeerde in 2004 af aan Het Piet Zwart Instituut in Rotterdam en aan Plymouth University (UK). Zijn werk wordt internationaal geëxposeerd.

De jury over het werk van Navid Nuur: “De centrale zin in Nuur’s werk, We Share(d) Air, blijft in je hoofd zitten. Het is een sterk concept: een hele intelligente inzending.” En:“ Idee is briljant, verdient absoluut verspreiding en is mooi in zijn eenvoud.”

De werken

Navid Nuur, We share(d) air, 2020.

Navid Nuur, We share(d) air, 2020.

Nachoem Wijnberg - De Turingtest winnen

 

Iemand vraagt mij

(niet over rechtvaardigheid, zoals in het grote gedicht van Yang Mu

over de beleefde, geduldige, welberedeneerde brief

van een nog jonge man die teleurgesteld is, maar niet als over een prijs

die hij niet gekregen heeft) wat ik van de gedichten vind

geschreven door een machine learning programma

en ik zeg dat het niet moeilijk is een machine

tekst te laten maken die een mens (een poëzielezer)

laat denken dat het van een van hen is die gedichten schrijven

(...)

Lees hier het hele gedicht op Parool.n

Adriana Ivanova en Danique Jaspers - Architectuur van het vrije lichaam

Ties Dams - De mythe van verval

Filmpje. Kamelen trekken over de kam van een zandduin. Koopvaardijschepen doorsnijden de zee. Een Delfts blauw bord, of, zoals het in China heet, Chinees porselein, schittert in de zon. Een erhu tokkelt, water kabbelt, een sopraan suist als de wind.
Dit alles voelt zo bekend, zegt een stem.
En dan:
Boem. Paukeslag.
We zien een mozaïek: beelden van een verwoest Kaboel, een hongerlijdend Afrikaans kind, de val van Lehman, aanslagen in Londen, een Amerikaans kerkhof en het levenloze lijf van Alan Kurdi, het Syrische jongetje dat op zee verdronk in zijn vlucht naar Griekenland.

Sommige landen, ooit welvarend en bruisend, zijn nu synoniem aan moeilijkheden, conflict en crisis.
Dit is niet de opening van een Hollywoodfilm. De genoemde landen liggen niet in Midden-Aarde. Dit zijn de woorden van Xi Jinping, secretaris-generaal van de Communistische Partij China, president van de Volksrepubliek, en architect van wat hij zijn Weg-en-Gordel Initiatief noemt en wij vaak kennen als China’s Nieuwe Zijderoutes.

Dit is hoe Xi zijn wereldorde verkoopt. De vraag is: wie zijn die landen in verval?

(...)

Lees hier het hele essay op de website van De Groene Amsterdammer.

Wat betekent vrijheid voor jou?

De Open Call ging over onze OPEN samenleving anno 2020 in tijden van corona. Maar wat betekent vrijheid voor de winnaars?

Ties Dams

"Voor mij is vrijheid een cultuur die spel verkiest boven macht."

Adriana Ivanova

"Innerlijke verstilling ervaren is ook een vorm van vrijheid."

Navid Nuur

"Vrijheid is voor mij iets wat je met elkaar moet blijven onderhouden en gezamenlijk over moet waken."

Op 8 april schreven De Balie en Amsterdams 4 en 5 mei comité de volgende Open Call uit: 


Onze wereld zit op slot. Ook kunstenaars, die vaak vernieuwing, troost en beschouwing brengen, zitten thuis. We vragen hen in deze uitzonderlijke tijd een idee in te sturen over onze OPEN samenleving. De coronacrisis vraagt om een frisse blik op hoe we met elkaar willen samenleven: wat is er te zeggen over onze 'open' samenleving in 2020, het jaar waarin we in Nederland 75 jaar bevrijding vieren? Waarnaar wordt verlangd, wat gaat beter dan ooit, wat wordt gemist? Om kunstenaars te ondersteunen en toch te kunnen lezen, horen en zien, verstrekt Amsterdams Comité 4 en 5 mei aan negen kunstenaars een geldbedrag om hun idee uit te werken. Het Amsterdams 4 en 5 mei comité verstrekt €750,- (poëzie en spoken word), €1500 (essay) en €1500 + 750 materiaalkosten (beeldende kunst) per kunstenaar of maker om het idee uit te werken vóór 30 april. De jury kiest vervolgens per categorie één winnaar.