De straat waar je voor het eerst verliefd werd, het gebouw waar je als kind bang voor was en het plein waar je dronken overheen zwalkt met je vrienden. Je staat er niet bij stil, maar elke plek in Nederland is zorgvuldig door iemand vormgegeven. Architecten en city planners hebben een grotere impact op ons leven dan je denkt. Luister hier de beste gesprekken terug uit Nooit Meer Slapen met én over de mensen die onze steden vormgeven.

Rem Koolhaas

Rem Koolhaas is Nederlands bekendste architect. Hij is wereldwijd bekend en heeft al jarenlang een belangrijke stem in internationale discussies over architectuur. Eén van de eerste gebouwen die hij ontwerpt is De Kunsthal in Rotterdam. Inmiddels werkt hij bijna alleen nog maar buiten onze landgrenzen. Pieter van der Wielen spreekt met Rem Koolhaas.

Charlie Koolhaas

Charlie Koolhaas is socioloog, beeldend kunstenaar en schrijver. Haar fotografie is te zien in een verscheidenheid aan tentoonstellingen, waaronder de Biënnale van Venetië. In haar nieuwe boek City Lust beschrijft ze hoe een geglobaliseerde economie, metropolen als Londen en Dubai heeft doen veranderen. Pieter van der Wielen spreekt met Charlie Koolhaas.

Charlie Koolhaas is 8 februari te gast in Mondo.

Francine Houben

Francine Houben is oprichter en creatief directeur van Mecanoo architecten in Delft. In 2014 krijgt ze in Londen de 'Woman Architect of the Year Award' uitgereikt, een jaar nadat de door haar ontworpen bibliotheek in Birmingham wordt geopend. Anton de Goede spreekt met Francine Houben.

Winy Maas

Winy Maas is stedenbouwkundige en architect. In 2018 is het 25 jaar geleden dat hij met Jacob van Rijs en Nathalie de Vries het architectenbureau MVRDV opricht. In Nederland realiseert MVRDV onder andere de Markthal in Rotterdam, het VPRO Gebouw in Hilversum en de glazen gevel van Chanel op de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Pieter van der Wielen spreekt met Winy Maas.

Riek Bakker

Riek Bakker is als stedenbouwkundige voor een groot deel verantwoordelijk voor de skyline van de Kop van Zuid in Rotterdam, en de nieuwe oeververbinding; de Erasmusbrug. Tegenwoordig werkt zij vanuit haar bureau Riek Bakker Advies aan verschillende projecten. En waarschuwt ze voor onbezonnen bruggen en hoogbouw. Pieter van der Wielen spreekt met Riek Bakker.

Ronald Rietveld

Ronald Rietveld studeerde aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Na het winnen van de Prix de Rome start hij RAAAF samen met zijn broer en filosoof Erik Rietveld. Met hun multidisciplinaire studio maken ze projecten op de grens tussen beeldende kunst, architectuur en filosofie. Pieter van der Wielen spreekt met Ronald Rietveld.

Zef Hemel

Planoloog Zef Hemel probeert in zijn werk dicht bij de kern van de planologie te blijven: economie, ecologie, democratie en creativiteit. Hij is bijzonder hoogleraar grootstedelijke vraagstukken aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn boek De toekomst van de stad beschrijft hij hoe steden ontstaan, hoe ze werken en waarom stedelijke groei zo belangrijk is. Pieter van der Wielen spreekt met Zef Hemel.

Thomas Rau

Thomas Rau is architect, inspirator en visionair. Hij wordt geboren in Duitsland en komt eind jaren tachtig naar Nederland omdat hij tijdens zijn studie ziet dat hier 'de spraakmakendste architectuur' vandaan komt. In 1992 richt hij RAU op, een architectenbureau dat zoveel mogelijk gebruik maakt van milieuvriendelijke materialen. Rau wordt dan ook gezien als een van de belangrijkste voorvechters van de circulaire economie. Pieter van der Wielen spreekt met Thomas Rau.