20 december 2020

Met o.a. Johan Simons, Shady El-Hamus en de Mondo boekenclub

Mondo is hét kunst- en cultuurprogramma van de VPRO waarin Nadia Moussaid wekelijks kunstenaars, schrijvers en andere cultuurmakers uit binnen- en buitenland ontvangt.

in de uitzending van 20 december

Nadia Moussaid ontvangt boekenclubhost Elfie Tromp om samen met twee lezers I.M. van Connie Palmen te bespreken. I.M. is een ode aan Ischa Meijer; de grote liefde van Palmen. Naast liefde is het ook een verhaal over rouwverwerking en schrijverschap. Het boek maakte veel los bij de lezers van de Mondo boekenclub die door middel van Elfie's leesopdrachten het boek op een andere manier bekeken.

Filmregisseur en scenarist Shady El-Hamus (32) en theater- en operaregisseur Johan Simons (74) zetten het gesprek voort dat zij in de uitzending van 25 oktober in Mondo begonnen. De twee hebben groot ontzag voor elkaar en wisselen van gedachten over leven voor de kunst, hoe je trouw blijft aan jezelf en de rol van kunst in een veranderende maatschappij. Een goed gesprek tussen oude rot tot jonge hond.

Stefano Keizers bezoekt voor Mondo op geheel eigen wijze bijzondere exposities. Deze week gaat hij naar Museum Jan in Amstelveen voor de tentoonstelling Het surrealistisch theater - De magische wereld van Hans Kanters

De aflevering wordt op zondag 20 december uitgezonden om 19.20 uur op NPO 2.

Mondo Boekenclub met Elfie Tromp, Saskia de Leeuw en Henny Jellema

Afgelopen maand lazen we met de Mondo Boekenclub I.M. van Connie Palmen onder leiding van Elfie Tromp. Elfie nam lezers Saskia de Leeuw en Henny Jellema mee naar studio om te praten over de schrijnende liefdesgeschiedenis. Ze praten over rouw, liefde en de kundige stijl van Palmen.

Op stap met Stefano Keijzers

Mondo heeft sindskort een verslaggever. Cabaretier Stefano Keizers neemt ons mee naar tentoonstellingen door het hele land. Ditmaal gaat hij naar Museum Jan in Amstelveen voor de tentoonstelling Het surrealistisch theater - De magische wereld van Hans Kanters

Johan Simons en Shady El-Hamus

Toen de familie El-Hamus gastcurator was van Mondo, praatten theaterregisseur Johan Simons en filmregisseur Shady El-Hamus met elkaar over hun leven als kuntsenaars. Het gesprek werd vroegtijdig gestopt in verband met de tijd en daarom gaf Mondo hen in deze uitzending een halfuur om verder te praten.

praat mee

Praat tijdens of na de uitzending mee op Twitter: @vpro_mondo. Gebruik de hashtag #vpromondo.

Dagelijkse cultuurtips vind je op onze Facebook en Instagram