27 september 2020

Met gastcurator Abdelkader Benali en o.a. Rem Koolhaas, Samir Bantal en Lavinia Meijer

Mondo is hét kunst- en cultuurprogramma van de VPRO waarin Nadia Moussaid wekelijks kunstenaars, schrijvers en andere cultuurmakers uit binnen- en buitenland ontvangt.

in de uitzending van 27 september

Nadia Moussaid ontvangt schrijver Abdelkader Benali als gastcurator bij Mondo. De gastcurator beslist wat we zien, beleven en met wie we praten. Wat inspireert Abdelkader Benali, wie bewondert hij?

Benali nodigt Rem Koolhaas en Samir Bantal uit. Deze twee architecten werken graag samen en hun blik op de toekomst intrigeert Benali. Onder andere hun gezamelijke tentoonstelling Countryside, the future in het Guggenheim museum in New York is onderwerp van het gesprek.

Abdelkader Benali is een grote bewonderaar van het werk van beeldend kunstenaar Hamid el Kanbouhi. De kunstenaar is te gast en brengt eigen werk mee naar de studio.  

Freek de Jonge is een soort mentor voor Benali, hij gaf hem ooit heel goed advies. Bij mondo doet Freek de Jonge een voordracht waarin hij messcherp en met humor de huidige tijd weet te ontleden.

Dichter Lamia Makaddam draagt eigen werk voor onder begeleiding van harpmuziek van Lavinia Meijer.

Tot slot brengen zangeres Joy Wielkens en pianist Elisha Amonoo-Neizer Abdelkader Benali's lijflied ten gehore.

De aflevering is op zondag 27 september uitgezonden om 19.25 uur op NPO 2.

Rem Koolhaas & Samir Bantal

De twee architecten hebben voor hun tentoonstelling in het Guggenheim museum in New York onderzoek gedaan naar de verhouding tussen stad en platteland wereldwijd. Ze zien een disbalans en grote problemen opdoemen ten gevolge van o.a. ruilverkaveling. In Mondo vertellen ze hoe bijvoorbeeld pixelfarming een oplossing zou kunnen bieden. 

Hamid el Kanbouhi

Abdelkader Benali is een grote bewonderaar van het werk van de kunstenaar Hamid el Kanbouhi. In de studio toont de kunstenaar twee van zijn schilderijen. Hamid el Kanbouhi maakt ook installaties en Benali vertelt in geuren en kleuren hoe hij tijdens bezoek aan zo'n installatie de kunstenaar ontdekte. 

Lavinia Meijer en Lamia Makaddam

Lavinia Meijer is degene die Abdelkader Benali enthousiasmeerde om theater te maken. Samen maakten ze de theatervoorstelling ‘Brief aan mijn dochter’. Abdelkader Benali werkte ook samen met de dichter Lamia Makaddam. Ze dicht in het Arabisch en haar bundel ‘Je zult me vinden in elk woord dat ik schrijf’ heeft ze samen met Abdelkader Benali vertaald. Speciaal voor deze uitzending brengt Abdelkader Benali de dichtkunst van Lamia Makaddam en de harpmuziek van Lavinia Meijer samen. 

Freek de Jonge

Caberatier Freek de Jonge reflecteert op het gesprek met Rem Koolhaas en Samir Bantal. De mentor van Abdelkader doet vervolgens een voordracht waarin hij messcherp en met humor de huidige tijd weet te ontleden en teruggrijpt op zijn eerdere voorstelling De Mythe uit 1983.

 

Joy Wielkens en pianist Elisha Amonoo-Neizer

Volgens gastcurator Abdelkader Benali zou ‘This is my life’ van Shirley Bassy het lijflied van elke cultuurmaker moeten zijn. Hij vroeg zangeres Joy Wielkens om het nummer bij Mondo uit te voeren. Dat leverde hem een flinke brok in de keel op. Wielkens zingt het lied onder begeleiding van de pianist Elisha Amonoo-Neizer. 

praat mee

Praat tijdens of na de uitzending mee op Twitter: @vpro_mondo. Gebruik de hashtag #vpromondo.

Dagelijkse cultuurtips vind je op onze Facebook en Instagram