30 augustus 2020

Met o.a. Arthur Japin, Jan Hoek en Nazmiye Oral

Mondo is hét kunst- en cultuurprogramma van de VPRO waarin Nadia Moussaid wekelijks kunstenaars, schrijvers en andere cultuurmakers uit binnen- en buitenland ontvangt.

in de uitzending van 30 augustus

Deze eerste aflevering van het culturele seizoen duikt Nadia Moussaid met schrijver Arthur Japin in de wereld van de Franse schilder Edgar Degas. Een onmogelijke liefde van de kunstschilder is het uitgangspunt voor Japin's nieuwe roman. 

Fotograaf Jan Hoek geeft in zijn werk de regie aan de mensen die hij fotografeert. Lotte van Eijk en Bruin Parry stonden model voor Jan Hoek en vertellen hoe het is om zelf te bepalen hoe je op de foto staat. Het resultaat is te zien op de aankomende editie van BredaPhoto. Hier lees je een interview met Jan Hoek. 

Naar aanleiding van de opening van het nieuwe culturele seizoen doet Nazmiye Oral een voordracht. 

Het Koerdisch vrouwenkoor treedt samen met acteur Hans Croiset op in de studio met een vertaling van de Smekelingen, een klassieke tragedie van Aeschylus. Op 19 en 20 september is de voorstelling te zien in de Tolhuistuin bij het Forum for European Culture. 

Deze aflevering is op zondag 30 augustus uitgezonden om 19.25 uur op NPO 2.

Jan Hoek, Lotte van Eijk en Bruin Parry

Fotograaf Jan Hoek is een man met een missie: de traditionele machtsverhouding tussen fotograaf en geportretteerde doorbreken en omkeren. Voor het fotografiefestival BredaPhoto cureert Hoek de expositie Power to the Models waar geportretteerden zelf mogen beslissen hoe zij in beeld worden gebracht. Het levert poëtische en indrukwekkende beelden op. Twee van zijn modellen, Lotte van Eijk en kunstenaar Bruin Parry vertellen over hun bijzondere samenwerking met Jan Hoek. 

 

Nazmiye Oral

Het nieuwe culturele seizoen staat voor de deur en het belooft door de corona-crisis een bewogen seizoen te worden. Schrijver en acteur Nazmiye Oral deelt haar reflecties op de staat van onze kunst- en cultuursector.

Arthur Japin

Arthur Japin's nieuwste roman, Mrs. Degas, gaat over de onmogelijke liefde van de beroemde schilder Edgar Degas en zijn Amerikaanse nichtje Estelle. Het verhaal speelt zich af in het Parijs en het New Orleans van de 19e eeuw; een periode die Japin enorm intrigeert. 

Ode aan de mensen achter de schermen

Vijf bekende cultuurmakers brengen op verzoek van Mondo een ode aan hun steun en toeverlaat achter de schermen. 

 

De Smekelingen

Hans Croiset en het Koerdisch-Nederlanse vrouwenkoor brengen een nieuwe interpretatie van Smekelingen van Aeschylus naar de studio. Smekelingen vertelt het verhaal van een groep vrouwen die asiel zoeken in een voor hen onbekende stad. Vertaling van Hafid Bouazza, muziekregie door Celil Toksöz, regie en productie door de Balie te Amsterdam. 

praat mee

Praat tijdens of na de uitzending mee op Twitter: @vpro_mondo. Gebruik de hashtag #vpromondo.

Dagelijkse cultuurtips vind je op onze Facebook en Instagram