9 mei 2020

Met o.a. Theo Jansen, Gershwin Bonevacia, Alfred Birney en Thomas Azier

In Mondo ontvangt Nadia Moussaid iedere zaterdagavond schrijvers, filmregisseurs, muzikanten en andere cultuurmakers uit binnen- en buitenland. Door de ogen van deze kunstenaars kijken we naar onszelf en de wereld om ons heen.

in deze uitzending:

Deze week in Mondo spreken we kunstenaar Theo Jansen over zijn dertigjarige carriere als maker van lopende kinetische constructies die hij 'strandbeesten' noemt. We blikken ook met hem vooruit op de nieuwe generatie beesten, en hij neemt de allernieuwste mee naar de studio!

We spreken zanger en componist Thomas Azier over de inspiratie achter zijn in juni te verschijnen plaat Love, Disorderly en hij debuteert bij ons een nieuw nummer. Schrijver Alfred Birney komt spreken over zijn nieuwe roman In de wacht, het vervolg op zijn bestseller en Libris literatuurprijswinnaar De Tolk van Java uit 2017. 

En Gershwin Bonevacia, stadsdichter van Amsterdam sinds 2019, heeft deze week beldienst voor Dichter aan de lijn.

Theo Jansen

De strandbeesten van kunstenaar en uitvinder Theo Jansen mogen weer het zand op. Hij maakt ze nu al dertig jaar dus we blikken terug op zijn oeuvre, maar kijken ook vooruit. Deze week zet hij namelijk een nieuwe generatie beesten uit waar hij in de winter in zijn atelier aan heeft gewerkt. De kunstenaar neemt zijn allernieuwste strandbeest mee naar de studio en meteen na de uitzending laat hij die voor het eerst het strand op! 

 

Gershwin Bonevacia

Het stokje wordt overgedragen en een nieuwe dichter heeft beldienst in de rubriek Dichter aan de lijn. Deze week ontvangt iemand telefonisch een gedicht van Gershwin Bonevacia, de stadsdichter van Amsterdam.

Alfred Birney

We spreken schrijver Alfred Birney over het vervolg op zijn bestseller De Tolk van Java. Daar verkocht hij meer dan 100.000 exemplaren van én hij won er de Libris literatuurprijs mee. Vier jaar en een hartaanval later is hij nu terug met het vervolg: In de wacht. Deze keer ligt Birney’s alter ego, Alan Noland, in een Haags ziekenhuis te wachten op een openhartoperatie en beziet daar al nadenkend, maar vooral al scheldend, de Nederlandse samenleving. Zwart, wit, jong en oud. Iedereen krijgt ervan langs.

 

Thomas Azier

Voor zijn nieuwe album Love, Disorderly, dat in juni verschijnt, heeft zanger en componist Thomas Azier zich laten inspireren door media als fotografie en film om zo te proberen de structuren van de muziek te beïnvloeden en een nieuwe beleving te creëren. Bij elke nieuwe single werkt hij samen met een andere regisseur, er zijn er drie verschenen. We gaan met hem in gesprek en hij treedt exclusief bij ons op met een gloednieuw nummer. 

praat mee

Praat tijdens of na de uitzending mee op Twitter: @vpro_mondo. Gebruik de hashtag #vpromondo.

Dagelijkse cultuurtips vind je op onze Facebook en Instagram