aflevering 4: licht

Hoe bereid zijn we om onze nek uit te steken met iets nieuws en echte risico's te nemen?

Na donkere dagen, sneeuw en vorst kondigt zich een nieuwe lente aan. Traditioneel zijn het de jonge lammetjes die het jaargetijde inluiden, maar de schaapherder heeft ervoor gezorgd dat ze al in de winter worden geboren zodat ze op tijd klaar zijn voor het grazen als het gras gaat groeien. De schaapskudde is effectiever dan de grasmaaier. Innovatie ligt soms in de traditie besloten. Een pril idee is nog kwetsbaar, net als de bloesem die met vuurpotten beschermd wordt tegen de laatste nachtvorst van het jaar. Een idee kan tot grote successen leiden, maar ook tot faliekante mislukkingen. We hebben de geschiedenis van Phillips en Fokker, maar we kennen ook de recente geschiedenis met de Fyra. ‘Van proberen kun je leren’, zeggen we tegen kinderen. De ondernemer die een bedrijf start in het grootste leegloopgebied van Nederland neemt een gok. Maar met vallen en opstaan komen we uiteindelijk vaak tot iets moois.

bonusmateriaal

Nederland van Boven was voor de opnames vanuit de lucht afhankelijk van goed weer. Omdat het weer in Nederland behoorlijk wisselvallig is, moesten er vaak vluchten verplaatst of afgelast worden. Wetenschappelijk onderzoeker Fred Bosveld, verbonden aan het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), legt uit waarom het moeilijk is een goede weersvoorspelling te maken.

datavisualisaties uit de uitzending

Op 1 januari laten Nederlanders massaal eten thuisbezorgen. De meesten mensen bestellen rond dezelfde tijd, maar de afstand die de maaltijden moeten afleggen voordat ze op de plaats van bestemming aankomen verschillen.  

Bekijk hoe een schaapherder zijn kudde schapen met behulp van herdershonden door Rotterdam heen leidt.

Bekijk hier alle datavisualisaties uit seizoen 2 Nederland van Boven.