Eten is een belangrijk onderdeel van de Surinaamse cultuur. Kookboekenschrijver en kok Noni Kooiman reist door Suriname en bezoekt in de zesdelige serie 'Paramaribo pepers' mensen met verschillende culturele achtergronden om samen te koken en te eten. Achter de recepten, ingrediƫnten en culinaire gewoontes blijken persoonlijke familie tradities te schuilen die soms ver teruggaan in de geschiedenis.

vanaf zaterdag 11 mei, 19.15 uur, NPO 2 & NPO Start

Noni Kooiman rijdt in de zesdelige serie Paramaribo pepers stad en binnenland van Suriname af op weg naar tantes uit haar uitgebreide familie, kennissen, en onbekenden om samen te koken. Eten is een belangrijk onderdeel van de Surinaamse cultuur. De afkomst van de kok is vaak te herkennen aan de gerechten en ingrediënten. De frisse smaken zoals citroengras en kentjoer in Javaanse huizen, kruidige masala bij Hindoestanen thuis en aardse cassave en pinda bij mensen met Afrikaanse roots.

Delicatessen als ginseng, lotusnoten, cassave en kurkuma zijn ingrediënten die niet vanzelf terechtkwamen op het grondgebied dat nu Suriname heet. Ze werden meegebracht door de verschillende bevolkingsgroepen die het land in de afgelopen eeuwen hebben opgebouwd, zoals: Javanen, Hindoestanen, Afrikanen, Indianen en Chinezen. Paramaribo pepers is een ontdekkingstocht naar de Surinaamse geschiedenis aan de hand van gerechten.

De geschiedenis is, door het Nederlands koloniale bewind, zo zwaar en hard. Maar ondanks dat is het een geweldig land om in te zijn, dat is iets wat ik telkens als ik er ben weer merk. Mensen zijn hartelijk, uitnodigend en open, dat is iets wat ik graag wilde laten zien. En hoe kan dat nou beter dan aan de hand van eten en koken, mijn favoriete bezigheid die ik met de meeste Surinamers lijk te delen.

Noni Kooiman

over Noni

Noni Kooiman (1993) heeft een Surinaamse vader en woonde als kind een paar jaar op het Surinaamse platteland en groeide verder op in Amsterdam. Ze heeft de afgelopen tien jaar in verschillende restaurantkeukens gewerkt, waaronder Rose Bakery in Parijs en de Plantage, Toscanini, het Vuurtoreneiland en Coba in Amsterdam. Ze heeft verschillende kookboeken uitgebracht, o.a. Inmaken en Switi Sranan en is nu bezig met haar nieuwe boek dat in 2025 uitkomt. 

Deze serie wordt geproduceerd door Kleine Storm in coproductie met de VPRO. Regie: Sacha Vermeulen.