De Nationale Wetenschapsquiz 2016 bestaat uit drie teams van elk twee spelers. Wie spelen er mee? We stellen ze voor aan de hand van een leuk experiment.

Simone van Saarloos

Simone van Saarloos (New Jersey, VS, 1990) studeerde Filosofie en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en de New School in New York. Twee jaar lang schreef ze drie keer per week een column in nrc.next, een deel daarvan is terug te lezen in de bundel Ik deug / deug niet (Nijgh & Van Ditmar). In augustus 2015 was zij te zien in VPRO Zomergasten. 

Vorig jaar publiceerde zij Het monogame drama (De Bezige Bij), een pamflet waarin ze vragen stelt over de wijze waarop we ons sociale leven inrichten. Onlangs verscheen haar debuutroman, De vrouw die (Nijgh & Van Ditmar), over een moleculair biologe die de marathon van New York in een boerka wil gaan lopen. Ook toerde zij dit najaar in het theater met een theatervoorstelling, 'Holy F', over de geschiedenis en toekomst van het feminisme. 

Michel van Eeten

Michel van Eeten is hoogleraar cybersecurity aan de Technische Universiteit in Delft. Hij benadert zijn onderwerp niet puur technisch, maar bekijkt internetveiligheid als sociaal wetenschapper: niet zozeer de vraag hoe je een computersysteem het best kunt beveiligen, maar eerder hoe het komt het dat heel goed beveiligde systemen toch te kraken zijn en wat de sociaal-economische factoren achter cybercriminaliteit zijn. Naast hoogleraar is hij schrijver. Zijn eerste roman Tegennatuur verscheen in 2008, de tweede komt binnenkort uit.

Frédérique Spigt

Frédérique Spigt is oorspronkelijk grafisch ontwerpster, maar ze is vooral bekend als zangeres. Beroemd werd ze in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw als leadzangeres van I’ve got the bullets en A girl called Johnny, maar na die tijd heeft ze talloze CD’s gemaakt en opgetreden met diverse bands. Binnenkort staat ze in het theater met de voorstelling Trouble Soon Be Over, over het ontstaan van de blues.

Reinoud Lavrijsen

Reinoud Lavrijsen is als fysicus verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij doet onderzoek naar nano spintronica. Deze tak van de fysica houdt zich bezig met het ontwikkelen van zeer kleine en energiezuinige computergeheugens. Door de draairichting (‘spin’) van afzonderlijke electronen te wijzigen, zouden die gebruikt kunnen worden als de 0-en en 1-en van een computergeheugen.

Tex de Wit

Tex de Wit is stand-up comedian en tekstschrijver voor onder andere Zondag met Lubach en Spijkers met koppen. Verder is hij Amsterdams schaakkampioen, wat zijn antwoord op één van de quizvragen van dit jaar verklaart. Heeft meegedaan aan een respectabel aantal televisiespelletjes en deed daarom mee aan Lingo, That’s the Question, De Slimste Mens en De Gemene Deler. Nu kan hij De Nationale Wetenschapsquiz aan zijn lijstje toevoegen.

Iris Sommer

Iris Sommer is hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in schizofrenie, een zeer ernstige psychiatrische ziekte waarbij patiënten veel last hebben van hallucinaties. Ze behandelt die patiënten op haar stemmen-poli, maar doet ook onderzoek naar wat er bij deze patiënten in het brein gebeurt. Momenteel onderzoekt ze het verband tussen schizofrenie en het immuunsysteem.

Kijk naar Sommers animatie 'hallucinaties als gevolg van een storing in het afweersysteem van de hersenen’.