Na een spannende finale van de Nationale Wetenschapsquiz 2017 op tweede kerstdag mogen chemicus Marleen Kamperman en dichter Ellen Deckwitz zich de knapste koppen van Nederland noemen.

Onder leiding van Ionica Smeets en Pieter Hulst beten drie duo’s van wetenschappers en kunstenaars hun tanden stuk op de meest uiteenlopende wetenschappelijke vragen. De Nationale Wetenschapsquiz werd georganiseerd door de VPRO in samenwerking met NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

In de strijd om de meeste goede antwoorden namen Kamperman en Deckwitz het op tegen het gelegenheidsduo van cabaretier Jasper van Kuijk en neurowetenschapper Barbara Braams, en tegen kunstenaar en filosoof Koert van Mensvoort die een team vormde met aardwetenschapper Lennart de Groot. Tussen de vragen door gaven Kamperman, Braams en De Groot een flitscollege over hun onderzoeksgebied.

Het duo van Van Mensvoort en De Groot moest als eerste het toneel verlaten. De eindstrijd werd beslecht met een opdracht waarin de overgebleven twee duo’s moesten samenwerken in het aansturen van een robot. Hoewel Van Kuijk en Braams een hoger aantal punten behaalden bij de voorafgaande rondes, wisten Kamperman en Deckwitz de robot eerder over de finishlijn te sturen en wonnen zij de Nationale Wetenschapsquiz. Naast de trofee kregen zij een reis naar La Palma met een bezoek aan de William Herschel Telescoop.

Ook het publiek kon deelnemen aan de Nationale Wetenschapsquiz door vooraf antwoorden in te sturen of tijdens de uitzending online mee te spelen. Van tevoren stuurden 1366 mensen hun antwoorden in, waarvan 121 groepen en 1245 individuele deelnemers. De hoogst behaalde score was negen juiste antwoorden, geen deelnemer heeft alle tien de vragen goed beantwoord. De vraag die het minst vaak goed werd beantwoord was vraag 3, over waarom elektrische auto’s aan het begin van de 20e eeuw van de markt werden verdrongen door auto’s met een verbrandingsmotor. De makkelijkste vraag was welke kant je op moet sturen als je met je fiets naar links valt. De vragen en antwoorden zijn hier na te lezen.

Bert Wimmenhove uit Zwolle wint met 9 vragen goed een weekend Drenthe voor 2 personen met een rondleiding bij de radiotelescoop in Westerbork door ASTRON, het Nederlands instituut voor de radioastronomie. Klas 6N van De Nieuwste School uit Tilburg wint de groepsprijs en krijgt een exclusieve rondleiding langs de belangrijkste ontdekkingen in de Nederlandse wetenschapsgeschiedenis in Museum Boerhaave. De winnaar van de deelnemers die via internet tijdens de uitzending hebben meegespeeld is Kevin Jansen. Hij krijgt een drone van DJI.