Hoe kunnen we op een duurzamere manier leven? Die vraag staat centraal tijdens de Dutch Design Week die vandaag begint. Met als thema 'The Greater Number' gaat het grootste design-evenement van Noord-Europa op zoek naar het 'betere getal' als reactie op de ongebreidelde groeiverslaving van de mensheid. Het gaat natuurlijk om minder consumeren, minder productie en daardoor minder verspilling. Maar als dat niet kan, als minderen niet lukt, moet het beter. Kwalitatiever, duurzamer en ecologischer.

In deze brief gaan we in op dit thema met een paar mooie producties van onze hand. Kijk komende zondag bijvoorbeeld naar onze uitzending ‘De Ontgroeiers’en naar een VPRO-film van Tegenlicht-maker Kees Brouwer. Hij zette de afgelopen maanden een eigen winkelbeweging op, Reaction. Kees toerde door het land met een speciale foodtruck en filmde die zoektocht en zijn gesprekken met tal van ondernemers en ontwerpers die het anders willen doen. Je hoort in onze podcast zijn verhaal waarom deze film en winkelbeweging er móesten komen. En: we hebben een interessant artikel over de wetenschappelijke schepping van een cel voor je in petto…

Een tocht langs ontgroeiers die denken en doen

De overheid en het bedrijfsleven richten zich steevast op economische groei. Als de economie groeit, wordt alles beter. Maar klopt die aanname wel? En kan het ook anders? De zucht naar economische groei zit diep in de haarvaten van de maatschappij. Maar waarom eigenlijk? Gaat meer economische groei helpen om problemen als klimaatverandering en ongelijkheid op te lossen?

Waarom worden de mensen in Westerse landen ongelukkiger, zelfs als het BNP groeit? Veel vragen en VPRO Tegenlicht zocht naar antwoorden. We maakten een tocht langs denkers en doeners die kritische vragen stellen bij de eeuwige economische groei. Zondag 17 oktober, 22.05 uur op NPO2 te zien, en als zoals je van ons gewend bent, nu al online.

Vijf ideeën over anders en duurzamer groeien

'De economie groeit weer, tweede coronadip voorbij.' Dit soort koppen kom je met enige regelmaat tegen in de media. Daarin vind je steevast woorden als 'dip' (weinig economische groei), 'verbetering' (meer economische groei) of 'de weg omhoog' (meer economische groei).

De zucht naar economische groei zit dus in het DNA van onze samenleving. We lijken wel niet zonder te kunnen. Maar onze huidige economische groei gaat niet helpen om problemen als klimaatverandering en ongelijkheid op te lossen. Blinde groei heeft die problemen juist veroorzaakt. Tijd dus om anders te gaan nadenken over groei. Als je goed hebt opgelet, kwam je de afgelopen jaren meerdere ontgroei-thema's tegen bij VPRO Tegenlicht. We doken in het archief en zetten vijf ideeën voor je op een rijtje.

Op pad met Kees en zijn Reaction-truck

Kees Brouwer zou je met recht een ontgroeier kunnen noemen. Hij maakte een film over de beweging die hij maanden geleden begon: Reaction. Het is de bedoeling dat het een beweging wordt van ondernemers, ambachtslieden, ontwerpers, kunstenaars, boeren, koks, en noem maar op, die zich willen verenigen om een robuuste tegenhanger van het grootkapitaal te vormen. Kees zal met zijn Reaction fysiek te zien zijn tijdens de Dutch Design Week, van 16 t/m 24 oktober in Eindhoven.

In onze podcast Future Shock hoor je alvast zijn verhaal achter de schermen, met een reportage vanuit zijn speciale Reaction-bus en een gesprek op de redactie. Want met zo’n film, die zondag 20.20u op NPO2 te zien is, is de kous niet af. Nu begint het pas, zegt Kees. ‘Er gebeurt nogal veel. Dus ik moet alle zeilen bijzetten’. En wat doet Buurtzorg-oprichter Jos de Blok in zijn film? Genoeg te bespreken!

Deze onderzoekers scheppen een levende cel

Wat is leven? Het is een vraag waarover de knapste koppen duizenden jaren lang hun hoofd hebben gebroken. Een vraag ook die je op verschillende manieren kan beantwoorden. Wie de minimale vereisten van het leven op aarde wil begrijpen, komt in elk geval uit bij de cel.

Een beproefde manier om te ontrafelen hoe iets werkt, is door het zelf proberen na te bouwen. In dit geval door een synthetische cel te creëren. Een levende cel die niet is ontstaan vanuit een andere levende cel, maar die door de mens is ontworpen en gemaakt. Een team van wetenschappers ging aan de slag...