Tegenlicht

Noreena's agenda

"Dat de G8 niet genoeg heeft opgeleverd, moeten we de politiek niet aan rekenen, maar slechts onszelf. We hebben nog steeds niet voldoende mensen op de been weten te krijgen."Aldus U2 zanger Bono in Tegenlicht. Samen met econome en activiste Noreena Hertz analyseert hij hoe het staat met de bereidheid in de wereld om het armoedeprobleem blijvend aan te pakken.

Deel I van het tweeluik 'Armoedebestrijders'

Met de G8 bijeenkomst in Gleneagles en het megaconcert Live 8 begin juli dit jaar, stond armoedebestrijding de afgelopen maanden meer dan ooit in de belangstelling. Waar armoede voorheen het werkterrein was voor ontwikkelingswerkers, activisten en politici, is het speelveld inmiddels sterk uitgebreid. Popsterren, acteurs, academici en ondernemers werpen zich op voor de goede zaak. En waar voorheen de strijd werd bepaald door spandoeken en politieke toespraken, treden nu alle partijen met elkaar in gesprek op zoek naar oplossingen voor het hongerprobleem onder de allerarmsten.

bijlagen

Zo ontstaat er een nieuw activisme; door te lobbyen van hoog tot laag, met als middelen demonstraties en 'rock & roll diplomatie', academische werken en in toenemende mate, het bedrijfsleven.

biografieën

  • Tegenlicht volgt Noreena Hertz (1967), die midden in de strijd tegen de armoede staat. Met haar boeken 'De Stille Overname' en 'IOU, het gevaar van de internationale schuldenlast' werd ze een spreekbuis van de internationale protestbeweging. In een permanente lobby voor een eerlijkere mondiale verdeling van de rijkdom is haar doel niet alleen om als wetenschapper oplossingen te vinden, maar ook om het onderwerp op de publieke en politieke agenda te houden.