Tegenlicht

De Stem van Generatie Obama

Wat maakt een politieke toespraak historisch? Hoe kan een president zich via woorden onsterfelijk maken? En welke invloed had zijn retoriek op de massale jongerenbeweging die Barack Obama hielp om president te worden? Achter de historische speeches van Barack Obama schuilt een piepjonge speechschrijver.

Tijdens de verkiezingen schreef Jon Favreau de toespraken waarmee Obama als totale nieuwkomer de harten van miljoenen Amerikaanse kiezers wist te veroveren. Jon is net zevenentwintig en nu al benoemd tot hoofd speechschrijver van Obama in het Witte Huis. Hij wordt daarmee het jongste lid van president Obama's inner circle in de West Wing. Wie is Jon Favreau? Waar komt hij vandaan? Wat bracht hem zó snel, zó dicht bij het hart van de Amerikaanse politieke macht?

bijlagen

 

Filmmaker Kasper Verkaik maakte voor Tegenlicht een profiel van 'Generatie Obama' en Obama's speechschrijver Jon Favreau. Welke boodschap hoort een nieuwe generatie Amerikaanse jongeren in Obama’s toespraken? Is Favreau de spreekbuis van deze generatie? En hoe kijken zijn generatiegenoten tegen hem aan? Tegenlicht filmde de laatste dagen vóór Election Day op een Obama campagnekantoortje van een zwarte universiteit in Virginia. Jonge Obama vrijwilligers, waaronder de landelijke studentenleider van Obama, vertellen welke inspiratie zij vonden in de toespraken.

biografieën

Met Jon Favreaus docenten uit zijn studententijd, een professor in retorica, een generatiesocioloog en de vermaarde Kennedy-speechschrijver Ted Sorensen duikt Tegenlicht in de semiotiek van de Obama toespraken. Een nieuwe generatie Amerikaanse jongeren eigent zich via Obama de 21e eeuw toe, met nieuw elan, optimisme, harmonie en engagement.

Regie: Kasper Verkaik
Research-ondersteuning: William de Bruijn
Produktie: Nellie Kamer, Nicoline Tania, Janneke van de Kerkhof
Eindredactie: Doke Romeijn, Jos de Putter, Henneke Hagen
Themaleader: Persijn Broersen & Margit Lukács
Muziek themaleader: Coparck