Nederland krijgt een lesje groene transitie

De groene masterclass

Nederlandse spelers in de 'bio-based economy' krijgen een masterclass van de Duitse groenprofeet Hermann Scheer, o.l.v. Joris Luyendijk.

'Es gibt gar kein Energieproblem, sondern nur falsches Energieverhalten'.              (Hermann Scheer)

Olie en gas raken op. Ergens deze eeuw moet het gebeuren: de transitie naar een duurzame energievoorziening. Denemarken maakte eerder een zeer succesvolle slag met wind, Duitsland en Spanje met zon. Wat is voor Nederland de slimste strategie? Hoe organiseer je als land een succesvolle transitie naar een duurzame groene economie en samenleving?

bijlagen

Als afsluiting van het thema ‘De Groene Transitie’ onderzoekt Tegenlicht de opties. In samenwerking met het Ministerie van Landbouw komen op Kasteel Groeneveld in Baarn een vijftal 'bio-spelers' uit bedrijfsleven en wetenschap bijeen. Ze worden bij de les gehouden door speciale gast Hermann Scheer, de ‘Al Gore van Europa’: de man die Duitsland aan de zonne-energie hielp. Moderator is ‘interveniërend journalist’ Joris Luyendijk.

De Groene Masterclass, een anatomische les over transities, met als casus: bio-economie. Te gast op het kasteel en deelnemers aan de masterclass zijn: Paul Hamm (groene durf-investeerder), Herman van Wechem (consultant duurzaamheid, ex-Shell), Colette Alma (directeur van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie), René Venendaal (ondernemer in bio-energie) en Rudy Rabbinge (hoogleraar duurzame ontwikkeling in Wageningen).

Regie: Antoinette Grote Gansey, Olaf Oudheusden
Research: William de Bruijn, Gerko Wessel
Productie: Judith van den Berg, Marga Smit, Yvonne Roerdink                               Eindredactie: Henneke Hagen/Jos de Putter

meer zoals 'de groene masterclass'