zondag 16 oktober, 21.05 uur op NPO2

Recht voor allen

Onrecht bestrijden met je mobiel in plaats van een meestertitel.

In een land als Kenia, waar een dure rechtszaak aanspannen voor velen geen optie is, wordt onder de bezielende leiding van opperrechter Willy Mutunga via sms, smartphones en Twitter door het hele land een netwerk gebouwd van apps en juridische vrijwilligers. De voor iedereen betaalbare communicatienetwerken bieden een uitkomst in veel juridische kwesties.

reacties op de aflevering

Toegang tot het recht: voor vier van de ruim zeven miljard mensen op aarde is dat te duur, te ingewikkeld, te corrupt of simpelweg afwezig. Vanuit Den Haag ijveren advocaten voor digitale innovatie van de juridische wereld. Verrassend genoeg is Kenia hierin een voorloper.

Kenia staat bekend als een land waar corruptie welig tiert en politiek geweld en stammenstrijd aan de orde van de dag zijn. Er zijn simpelweg te weinig rechters en advocaten om de vele gevallen van onrecht en geweldpleging tot een zaak te maken. Om de hoge werkdruk te verminderen is daar wat op gevonden.

De op vernieuwing ingestelde opperrechter van Kenia, Willy Mutunga, stond aan de basis van een systeem waarin op tal van plaatsen in het land zogenoemde paralegals worden opgeleid. Geen échte advocaten, maar juridische vrijwilligers die eerste hulp kunnen bieden bij conflicten waar het recht met voeten wordt getreden. Zo kan het gebeuren dat in verafgelegen gebieden het dorpshoofd of een schoolhoofd in een sloppenwijk de basiscursus rechtshulp heeft gedaan.

bijlagen

  • Zelfs in gevangenissen wordt driftig gestudeerd, vooral natuurlijk op de eigen zaak. Om vervolgens de juiste informatie te kunnen verspreiden wordt er handig gebruik gemaakt van het feit dat Kenia één van de plekken op aarde is met de hoogste dichtheid aan mobiele telefoons. De voor iedereen betaalbare communicatienetwerken zijn een uitkomst: veel van de juridische kwesties en vragen kunnen via Twitter of systemen als M-Haki, het mobiele recht-netwerk, beantwoord worden.

    Regie: Shuchen Tan                                                                                                                          Research: William de Bruijn                                                                                                         Productie: Jeroen Beumer

    Elke week een flinke dosis toekomst in je mail?

    Mis geen énkel verhaal over de toekomst van tech, duurzaam (samen)leven, werk, geluk, economie en politiek.

    meer zoals 'Recht voor allen'