VPRO Tegenlicht

Terug naar de satellite queens

De presentatrices van de bekendste talkshow in het Midden-Oosten schuwen geen enkel taboe.

Elke zondagavond kijken miljoenen Arabische mannen en vrouwen naar de gedurfde talkshow Kalam Nawaem – letterlijk ‘vrouwenpraat’. Al vijftien jaar hoort de talkshow bij de best bekeken programma’s in de Arabische wereld. De populaire presentatrices hebben een vaste plek in talloze harten en huiskamers veroverd. In 2007 maakte VPRO Tegenlicht een uitzending over deze unieke talkshow. Tien jaar later keert regisseur Bregtje van der Haak, die zelf ook drie keer te gast was in de talkshow, terug naar de kleedkamers in Beiroet. Hoe ziet het Midden-Oosten eruit door de ogen van de presentatrices Muna AbuSulayman en Nadia Ahmad? Is er een toekomst voorbij de chaos van vandaag?

reacties op aflevering

De talkshow Kalam Nawaem is een goudmijn voor de Saoedische eigenaar sheikh Waleed Al Ibrahim. De beeldschone presentatrices bespreken wekelijks actuele onderwerpen en schuwen daarbij geen taboes. Gevoelige kwesties als overspel, straffen-met-zweepslagen en terrorisme worden bespreekbaar gemaakt. De dames zijn belangrijke rolmodellen en hun mening telt. Met de opkomst van sociale media is hun invloed nog verder toegenomen. De kracht van de talkshow is dat progressieve en conservatieve geluiden uit de Arabische wereld op één podium bij elkaar gebracht worden. Zo wordt de kloof tussen beide kanten overbrugd. De verhitte gesprekken helpen om belangrijke stappen vooruit te zetten op het gebied van vrouwenrechten en een nieuwe Arabische samenleving vorm te geven.

bijlagen

Nadia Ahmad

Onlangs kreeg de talkshow een facelift. De jonge, ongetrouwde en sexy geklede presentatrice Nadia Ahmad uit Koeweit werd aangetrokken om een jonge doelgroep te bereiken. Met vriendinnen racet ze in haar witte sportauto naar een basketbalwedstrijd en drinkt cocktails op een terras.

Muna AbuSulayman

De Saoedische Muna Abu Sulayman, gescheiden moeder van twee dochters, is al vanaf het begin het gesluierde gezicht van de show. Zij heeft 1,2 miljoen vrienden op Facebook en nog eens honderdduizenden op Snapchat, Twitter en Instagram. Die verantwoordelijkheid neemt zij serieus.

Juist nu de Arabische lente in een Arabische nachtmerrie is ontaard, wil de intellectuele Muna hoop bieden met haar positieve berichten. Ze spant zich in voor de miljoenen vluchtelingen in de regio en reist de wereld rond als spreker en VN-vertegenwoordiger. Thuis in Riyadh organiseert zij een filosofische leesclub voor vrouwen en poseert zij onvermoeibaar voor selfies met haar talloze fans, waarvan alleen de ogen te zien zijn onder hun zwarte niqabs.

Met: Muna AbuSulayman (Saoedische presentatrice talkshow Kalam Nawaem), Nidal Zein (hoofd productie MBC) en Nadia Ahmad (Koeweitse presentatrice talkshow Kalam Nawaem).

Regie: Bregtje van der Haak
Research: Daisy Mohr en Ruth van der Walle
Productie: Sharon Yosef

meer zoals 'Terug naar de satellite queens'