VPRO Tegenlicht

Koorddansen in Koeweit

Koeweit lijkt goed op weg. Zo is het de enige Arabische Golfstaat met een gekozen parlement, een grondwet en een visie op de toekomst zonder olie. Maar het is een façade. Hierachter schuilt namelijk een oerconservatieve maatschappij. Een kleine liberale elite probeert, binnen dit spanningsveld, de grenzen op te rekken. Hoe ziet het post-olietijdperk eruit voor jongeren in de Golfstaten?

Door de vondst van enorme oliebronnen ontstond in de Golfstaten zoveel overvloed dat de bevolking van wieg tot graf verzekerd is van een vaste baan, gratis onderwijs en gezondheidszorg en een zee aan vrije tijd. Koeweit wist zich te ontwikkelen tot een ‘super affluent society’, een land met een zeer hoog welvaartsniveau. Wat doet deze superovervloed met een bevolking die ook nog eens voornamelijk uit jonge mensen bestaat (25% van de bevolking in Koeweit is onder de 25 jaar)?

Kom naar de Tegenlicht Meet Up

Veel jongeren hunkeren intussen naar meer vrijheid en openheid. Zij weten door hun smartphones heel goed wat er in de wereld te koop is. Hoe geven zij betekenis aan hun leven, en hoe voorkom je dat zij hun heil gaan zoeken in de islamitische hoek? Net als in de omringende landen heeft ook in Koeweit de fundamentalistische islam meer en meer voet aan de grond gekregen. Fundamentalistische predikers liggen op de loer.

Fareah al Saqqaf, publicist en maatschappelijk betrokken ondernemer, maakte zich na de aanslagen van 9/11 zorgen over de richting die haar land opging. Ze richtte in 2002 de non-profit organisatie Loyac op, die probeert de liberale waarden over te brengen op deze jonge generatie. Ze wil de jongeren laten zien hoe zij levensdoelen kunnen stellen om zo zelf het heft in eigen handen te nemen in het post-olietijdperk. Over toekomstperspectieven en dilemma’s in een oerconservatief land.

Regie: Shuchen Tan

meer lezen?

meer zoals 'Koorddansen in Koeweit'