VPRO Tegenlicht

Radicaal rechtse voorhoede

In heel Europa wordt het geluid van radicaal rechts sterker. Mensen voelen zich bedreigd door de komst van migranten en zoeken naar verbondenheid en Heimat, oude begrippen in een nieuw jasje. Inmiddels is er sprake van een assertief opererende ultra-rechtse beweging.

De drijvende krachten achter de nieuwe radicaal rechtse beweging zijn merendeels jonge mannen met een universitaire opleiding. Zij vinden dat er tijdens hun studie maar één verhaal verteld wordt: dat van de protestgeneratie van 1968 en de links-liberalen. Met uitgeverijen, vlogs, café-avonden, jongerengroepen en een uitgekiend sociale mediabeleid mengen zij zich in het openbare debat. In Oostenrijk heeft de beweging naar rechts zich vertaald in regeringsdeelname van de rechtse FPÖ; zij leveren vijf ministers voor de huidige coalitie met de Christendemocraten. En in Duitsland wordt er openlijker gesproken over het stoppen van alle immigranten door een hek om Duitsland te zetten.

Sommige Duitsers zien zich genoodzaakt uit te wijken naar Oost-Europa. Bijvoorbeeld naar Bulgarije waar een streng anti-migratiebeleid gevoerd wordt en waar aan de grens particuliere commandotroepen eventuele migranten proberen tegen te houden. Hoe ziet het Europa waar zij het voor het zeggen hebben er volgens deze radicaal rechtse voorhoede uit?

Met o.a.: Tatjana Festerling (voormalig woordvoerder Pegida Dresden), Maximilian Krah (advocaat en AfD vice-voorzitter deelstaat Sachsen), Götz Kubitschek (uitgeverij Antaios), Philip Stein (filosoof & lid van de Identitäre Bewegung)

Regie: Britta Hosman

bijlagen

  • Kom naar de Tegenlicht Meet Up

    meer zoals 'Radicaal rechtse voorhoede'