zondag 21 februari, 22.05 NPO2

Time rebels

De tirannie van de tijd, van het nu, vertroebelt het zicht op waar het werkelijk over gaat: de grote problemen van de toekomst. Volgens Roman Krznaric hebben we vergezichten nodig om de klimaatcrisis te lijf te kunnen. En jongeren zouden meteen een stem moeten krijgen bij de politieke beslissingen van nu, vindt hij.

‘Hoe zullen de kinderen van de toekomst ons herinneren?’ Met die vraag als uitgangspunt schreef de Australisch-Britse filosoof en politicoloog Roman Krznaric zijn meest recente boek De goede voorouder. In het boek bepleit hij dat toekomstige generaties een stem zouden moeten krijgen bij de politieke beslissingen van nu. Iets dat volgens hem nu, in een tijd gekenmerkt door ziekelijk kortetermijndenken, nauwelijks gebeurt. Maar hoe word je dat, een goede voorouder? VPRO Tegenlicht zocht Krznaric op.

VPRO Tegenlicht: Time Rebels
21 februari, 22.05 uur NPO2

over de uitzending

Roman Krznaric roept ons in zijn recent uitgebrachte boek De goede voorouder op om een betere voorouder te zijn. Zodat we als veranderaars herinnerd zullen worden door de kinderen van onze kinderen. Maar we zijn nu nog te veel gericht op korte-termijn denken en Krznaric – tevens de man van econome Kate Raworth die bekendheid verwierf met haar baanbrekende ‘Donut Economie’ – wil daarvan af. Volgens hem zijn wij de toekomst aan het toe-eigenen en moeten toekomstige generaties een stem krijgen bij de politieke vraagstukken van vandaag.

we mogen de toekomst niet van onze kinderen afpakken▾

Hij ziet al voorzichtig een gefragmenteerde beweging ontstaan: de Time Rebels. Mensen die allen op hun eigen manier vechten voor een nieuwe economie die gericht is op de lange termijn. Zij geven Krznaric hoop, maar het is niet genoeg. Als expert op het gebied van democratisch bestuur ziet hij een ‘diepere’ democratie voor zich die losbreekt van het ziekelijke kortetermijndenken en het generationeel denken tot standaard verheft. Krznaric heeft een zes stappenplan waarmee wij leren denken als mensen die kathedralen bouwen, om zo onze toekomstige generaties te kunnen redden. Zo stelt hij ‘Wethouders van de Toekomst’ voor om onze politiek te transformeren naar lange termijn-sytemen. Kijk naar VPRO Tegenlicht Time Rebels en laat je meenemen op een inspirerende reis door de tijd, met oplossingen voor de toekomst.

Regie: Tomas Kaan
Research: Soraya Pol
Productie: Zoë de Wilde
Eindredactie: Geert Rozinga en Doke Romeijn

over Roman Krznaric

Roman Krznaric

Filosoof / Politicoloog

In De goede voorouder. Langetermijndenken voor een kortetermijnwereld (2020) wijt publieksfilosoof Roman Krznaric de crises van de moderne wereld aan het heersende kortetermijndenken. Je ziet dit terug in 24-uurse nieuwscycli, verkorte aandachtsspannes of beursspeculatie. Door keuzes te maken waar we alleen op de korte termijn beter van worden, maar die bijdragen aan bijvoorbeeld klimaatverandering, hebben we de toekomst van onze nakomelingen gekoloniseerd.

Hoe stellen we ons dienstbaarder op tegenover de mensen van de toekomst? En kunnen we überhaupt wel zo ver vooruit kijken? Er is reden tot optimisme, schrijft Krznaric. De geschiedenis heeft getoond dat we als mensheid in staat zijn tot het neerzetten van projecten die voorbij meerdere mensenlevens resoneren: ‘kathedralen’. De implementatie van een donut-economie - iets waar econoom en tevens zijn vrouw Kate Raworth veel over publiceert - zou zo’n project kunnen zijn. Daarnaast moeten we onszelf herdefiniëren als erflaters, als mensen die proberen goede voorouders te zijn.


Krznaric is de auteur van meerdere boeken, waaronder Empathie (2014) en Carpe Diem (2017). Hij groeide op in Australië, maar trok naar Groot-Brittannië om aan de Universiteit van Oxford te studeren.

'De geschiedenis heeft getoond dat we als mensheid in staat zijn tot het neerzetten van projecten die voorbij meerdere mensenlevens resoneren'

meer lezen & luisteren

De donut economie

Econoom Kate Raworth, de vrouw van filosoof Roman Krznaric, gebruikt een krachtig beeld voor een nieuwe circulaire economie: de donut. Onze economische activiteiten zouden volgens haar niet uit de bocht moeten vliegen, maar groeien binnen grenzen, in een ideale cirkel. 

De tirannie van de tijd, van het nu, vertroebelt het zicht op waar het werkelijk over gaat: de grote problemen van de toekomst

Hoe kan ik het beter doen?

In deze 5 Tegenlicht uitzendingen gaat het over hoe we de wereld beter kunnen maken, en hoe je in het leven kan staan om het voor jezelf (en anderen) beter, eerlijker en leuker te maken.

Het is tijd voor een jongerenrevolutie

Kansloos op de woningmarkt, studeren via Zoom, geen werk, maar wél een torenhoge studieschuld. En wie gaat straks de kosten van de (klimaat)crisis betalen? Jongeren zijn dé dupe van politiek beleid. Tijd voor een jongerenrevolutie?

Kijk Tegenlicht: Future Stories over 'Time rebels'

ga naar een Meet Up!