met o.a. Thomas Piketty, Rutger Bregman en Ann Pettifor

Tegenlicht terugblik: ongelijkheid

Hoe lang gaan we nog tolereren dat de economische verschillen in Nederland zo groot zijn? En wat is de oplossing? Hoogtepunten uit negen Tegenlicht-afleveringen over de kloof tussen arm en rijk.

De maand januari staat bij VPRO Tegenlicht in het teken van de ongelijkheidskloof. Jarenlange liberalisering en inefficiënte bureaucratie hebben ertoe geleid dat grote groepen burgers buiten de boot vallen. En dat vraagt om een systeemverandering en een nieuwe kijk op oplossingen voor de ongelijkheid. Maar deze kloof is niet nieuw. Tegenlicht heeft in de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan dit thema. In deze video kijken we hoe we de ongelijkheidskloof in eerdere afleveringen hebben behandeld.

Deze video is tot stand gekomen met behulp van het Archief van de Toekomst. Dit online archief gebruikt kunstmatige intelligentie om meer dan 500 Tegenlicht-uitzendingen op nieuwe manieren beschikbaar en doorzoekbaar te maken. Met gebruik van algoritmes voor beeldherkenning en spraak- en tekstanalyse zijn alle uitzendingen omgezet in een dataset. Daarin kunnen gebruikers zelf zoeken naar specifieke fragmenten, citaten en zelfs losse shots. 

Wil je meer weten over de ongelijkheidskloof? Duik in ons Archief van de Toekomst en ontdek deze afleveringen en andere thema’s van VPRO Tegenlicht: https://avdt.vpro.nl/

Montage: Ilija Bozovic
Beeldresearch: Paula Witkamp
Animatie: Julia Veldman
Eindredactie: Geert Rozinga & Jasper Koning

afleveringen uit deze video