Archief van de toekomst

Dit online archief gebruikt kunstmatige intelligentie om meer dan 500 uitzendingen gemaakt sinds 2002 op nieuwe manieren beschikbaar en doorzoekbaar te maken. Met gebruik van algoritmes voor beeldherkenning en spraak- en tekstanalyse zijn alle uitzendingen omgezet in een dataset. Daarin kunnen gebruikers zelf zoeken naar specifieke fragmenten, citaten en zelfs losse shots. 

Boek van de toekomst

Voor wie er liever een papieren pagina op na slaat, is er het Boek van de toekomst. Voor het boek hebben acht auteurs, waaronder Joris Luyendijk en Marleen Stikker, nieuwe essays geschreven die vooruitblikken naar 2040.

Daarnaast zijn 31 internationale interviews van de afgelopen 20 jaar geselecteerd met inspirerende denkers en doeners, zoals Thomas PikettyKate Raworth en Elon Musk. Via QR-codes is het boek gelinkt met meer dan 500 VPRO Tegenlicht-uitzendingen in het nieuwe online archief. 

Installatie van de toekomst

Wat zie je, wanneer je door de ogen van artificiële intelligentie naar het Tegenlicht-archief kijkt?

Het archief van de toekomst is ook de bron van een interactieve installatie die kunstenaar en ontwerper Richard Vijgen toonde in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Door met het algoritme en de dataset van meer dan 500 VPRO Tegenlicht-afleveringen te spelen, leert de gebruiker hoe een zelflerende computer kijkt en waar die specifiek op let.

Meten is weten - 20 jaar Tegenlicht in data

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Beeld & Geluid onderzochten de relatie van VPRO Tegenlicht met technologie aan de hand van de volgende onderzoeksvraag: Hoe heeft de aandacht voor technologie in verschillende facetten zich in 20 jaar VPRO Tegenlicht ontwikkeld?

Het archief van de toekomst is mede tot stand gekomen met steun van NPO Innovatie, Mondriaan Fonds en EBU Media Innovation Fund en wordt uitgevoerd in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Het Nieuwe Instituut.

Het Boek van de toekomst is mede tot stand gekomen met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds.