Is de naar zingeving zoekende Nederlander niet gewoon op zoek naar God?

Een openhartig gesprek over God met Naeeda Aurangzeb

In een tijd waar veel Nederlanders worstelen met de zin van het leven, depressiecijfers stijgen, het aantal levenscoaches explodeert en spirituele goeroes zoals Eckhart Tolle volle zalen trekken, is er een olifant in de kamer van de naar zingeving zoekende Nederlander. En dat is God.

Hier bij de VPRO, het bolwerk van de ratio en wetenschap is een serieus gesprek over God als vloeken in de progressieve kerk. Ondanks de intellectuele claim tot verdieping, hebben de meeste intellectuelen geen flauw benul wat er in de gelovige omgaat. De atheïst ziet de gelovige als een bijgelovige barbaar.

Hoogste tijd om dat beeld bij te stellen en nuanceren, want als we inclusiviteit serieus nemen, moeten we ook de gelovige Nederlander serieus nemen. Belangrijker nog: in de zoektocht naar zingeving waarbij veel mensen stuiten op angst en depressie, is het onverstandig en misschien zelfs onverantwoord om ons niet te verdiepen in een zingevingssysteem waar miljoenen Nederlanders kracht en inspiratie aan ontlenen.

Daarom, bij Roland Duong in de studio: journalist, schrijver en presentator Naeeda Aurangzeb, voor een openhartig gesprek over God en het goddelijke.

Je luistert de podcast hier, of via je favoriete podcastapp.