VPRO Tegenlicht

rebranding migration

Hoe kan Europa eruitzien als we migratie niet alleen als probleem maar ook als oplossing zien? VPRO Tegenlicht kijkt een maand lang naar een nieuw narratief over migratie. De migrant als gelukszaaier in plaats van gelukszoeker. En wat kunnen we leren van superdiverse steden waarin minderheden de meerderheid vormen?

nu online en donderdag 18 mei om 20:30 uur op npo2

dit vind je misschien ook interessant

  • In verschillende steden door Europa ontspruiten initiatieven van een jonge, gemixte generatie die verder denkt dan de nationale identiteit. Met sociale daadkracht, ondernemerschap en creativiteit laten zij zien dat migratie voor verrijking of noodzakelijke opschudding zorgt.

    Hun wereldbeeld en initiatieven gaan verder dan de stempel ‘migrant’ die ze vaak krijgen opgeplakt. Vormen zij een nieuwe samenleving waarin verder gedacht wordt dan ‘wij’ en ‘zij’? Wat voor parallelle netwerken hebben zij opgebouwd? En is de economie überhaupt draaiende te houden zonder migranten?

    Bekijk de aflevering nu online, of op donderdag 18 mei om 20:30 uur op NPO2. En praat na afloop mee tijdens onze online Tegenlicht Meet-up! Meer informatie daarover vind je hier.


    In deze aflevering:

    Yvan Sagnet
    Yvan Sagnet is activist en ondernemer. Hij kwam naar Italië als ingenieursstudent, ging een zomer werken in het zuiden en zag hoe landgenoten werden uitgebuit. Daarom begon hij zijn eigen maffiavrije-tomatenlabel.


    Ash Amin
    Ash Amin is sociaal geograaf en bemerkt dat het narratief van de natiestaat verontrustend eenzijdig is geworden als het gaat over de migrant. We zouden ons juist bewust moeten worden dat het leven in superdiversiteit een vaststaand feit is geworden. 


    Abdul-Azim Azad
    Abdul-Azim Azad wacht al meer dan tien jaar op papieren, maar werkt ondertussen hard, onder andere aan zijn eigen Afghaanse cateringservice. Volgens Azad is de publieke opinie alleen te beïnvloeden door persoonlijke ervaringen. Samen met zijn crew brengt hij eten langs bij bedrijven die vaak aan de andere kant van het debat staan.

     


    Benjamin Gérard
    Benjamin Gerard is oprichter van Rising You, een organisatie die jongeren met een migratie-achtergrond opleidt tot hoogwerker en helpt aan werk op hoogte.


    Safi Shaheed Habib
    Safi Shaheed Habib volgde de opleiding van Rising You en werkt nu zelf als hoogwerker: hij klimt in masten en werkt zichzelf letterlijk en figuurlijk omhoog.  


    Maru Asmellash
    Maru Asmellash en Eben Badu zijn twee van de drijvende, hypercreatieve krachten achter modemerk The New Originals. Samen met andere creatievelingen in Amsterdam hebben ze diversiteit en migratie als verhalen in hun kleding en campagnes verweven.


    Frank van Gool
    Frank van Gool is lid van de Quote 500 en maakte carrière met arbeidsmigratie, uit met name Oost-Europese landen. Maar die markt droogt op in de nabije toekomst. Gezien de grote personeelstekorten in de zorg in Nederland wendt Van Gool zich tot de Filipijnen.

     


    Marie Faye
    Marie Faye is mede-oprichter van Diomcoop, een collectief van straatverkopers dat een reclamebureau overnam om een nieuw verhaal over migratie uit te dragen. Inmiddels is Diomcoop een coöperatie met een eigen kledinglijn en een uitzendbureau voor onder andere catering en festivalopbouw.

    aan deze aflevering werkten mee

    regie
    Maren Merckx

    research
    Sharine Rijsenburg

    redactie
    Ilija Bozovic
    Mo Jouhri
    Tara Vierbergen
    Jim Schulpen
    Julia Veldman
    Paula Witkamp

    camera
    Pim Hawinkels
    Renaat Lambeets
    Joris van Alphen
    Niels van Koevorden
    Joost van Herwijnen

    fixer Italië
    Christina Pawlata

    geluid
    Mark Witte
    Joris Prakken
    Pepijn Aben

    editor
    Michiel Hazebroek

    stem
    Sarah Sylbing

    productie
    Jeroen Beumer
    Nina Suijkerbuijk
    Koos van de Merbel 

    eindredactie
    Geert Rozinga
    Jasper Koning

    © VPRO 2023