de strijd om zeldzame metalen

In deze toekomstverkenning waarschuwt Guillaume Pitron voor de schaduwkant van de energietransitie en digitalisering. Is er een andere weg?

Guillaume Pitron is een Franse journalist en auteur van het boek The Rare Metals War: the dark side of clean energy and digital technologies.

Zeldzame metalen zijn essentieel voor de productie van elektrische voertuigen, straaljagers, windturbines en zonnepanelen, maar ook voor onze smartphones, computers, tablets en andere alledaagse apparaten. Maar de meeste mensen weten eigenlijk heel weinig over de manier waarop ze worden gewonnen, of over de ecologische en geopolitieke kosten ervan.

Door ons los te maken van fossiele brandstoffen dreigt er een nieuwe afhankelijkheid te ontstaan. China is momenteel met afstand de grootste speler in de strijd om de grondstoffen van de toekomst. Europa en de Verenigde Staten zijn grotendeels afhankelijk van de aanvoer en verwerking van deze grondstoffen van China. En dat is gevaarlijk, want net als olie en gas kunnen grondstoffen ingezet worden als politiek wapen.

De eerste voortekenen daarvan zijn al zichtbaar, met een hoofdrol voor het Brabantse bedrijf ASML. Om deze geopolitieke voorsprong te verkrijgen heeft China een groot deel van haar milieu moeten opofferen, want het mijnen en raffineren van deze grondstoffen is allesbehalve schoon. Kan Europa het anders doen en is deze afhankelijkheid nog te verminderen? Guillaume Pitron presenteert in deze Tegenlicht meerdere oplossingen.