De almacht van de media-theorie keert langzaam weer terug in onze leven. Nu via social media kanalen zoals Facebook. Hoe beïnvloed de media ons? En hoe kunnen wij onze eigen mening vormen als de media die kan manipuleren?

Een vrije wil: feit of fabel?

Dit is de derde DSOI Slag om het Internet! Weer een boeiende aflevering waarin ik in gesprek ga met Hans Schnitzler, filosoof en Julia Janssen, kunstenares die ons laat nadenken over de vaak verborgen macht die de digitale wereld over ons uitoefent.

Hans Schnitzler is filosoof die ingaat op de verregaande menselijke gevolgen van ons internet gebruik. Hij schrijft er boeken over waaronder 'het digitale proletariaat'.

Ook publiceert Schnitzler regelmatig op de Follow the Money. 

Ik vroeg hem voor DSOI omdat ik weinig publicisten ken die zo zorgvuldig te werk gaan als hem. Zijn stukken vind ik inhoudelijk sterk en goed onderbouwd. Ook zet hij aan om vooral een eigen houding ten opzichte van de digitale wereld te cultiveren. Filosofie is bij uitstek een goed instrument om verder te komen dan de waan van de dag.

Wat ik erg interessant vind aan zijn analyse van big tech is dat hij parallellen trekt tussen de de digitale monopolisten als Google en totalitaire regimes. Beiden zijn geobsedeerd door totale controle en willen zoveel mogelijk voorspelbare uitkomsten. Wat blijft er nog over van de vrije wil in een wereld zo totaal gedomineerd door digitale grootmachten ?

Julia Janssen zou exposeren op de Dutch Design Week maar dat ging niet door vanwege corona. Ze had een installatie gemaakt met duizenden pingpongballen: Why I like green. Op elk balletje had ze een snipper persoonlijke data laten printen. Deze data kwamen met name van Facebook waar ze om alle data had gevraagd die het bedrijf over haar bezat. En warempel, ze kreeg een hoop informatie terug... Een stukje van haar installatie nam ze mee naar het gesprek. Het is behoorlijk verontrustend om zo direct geconfronteerd te worden met de hoeveelheid gedetailleerde informatie die de internetbedrijven over ons bezitten. Julia Janssen heeft een enorme kennis over hoe onze data verborgen 'onder de motorkap' van de digitale wereld, wordt ingezet om ons te sturen, te verleiden en te beoordelen.

 

De slag om het internet

In de slag om het internet neemt VPRO Tegenlicht-regisseur Roland Duong de tijd om te zoeken naar oplossingen voor een eerlijker, transparanter en menselijker internet. Hieronder vind je zijn tweede gesprek.

bekijk hier het hele gesprek

alle DDW privacy talks