Gaan publieke en culturele instellingen niet te versplinterd te werk in de digitale ruimte, waardoor ze geen vuist kunnen maken tegen commerciële giganten als Facebook en Google?

Het internet als publieke ruimte

Het internet: is dat eigenlijk nog een publiek domein? Geert-Jan Bogaerts is hoofd Digitaal van de VPRO en oprichter van Public Spaces, een internetplatform dat publieke organisaties, zoals omroepen, wil versterken in de digitale wereld. Gebruikers worden er niet gezien als exploiteerbare grondstof maar als mens.

Ik toon Geert-Jan een fragment van Evgeny Morozov, een internetfilosoof die kritisch is op het gebrek aan visie bij publieke internetinitiatieven. Gaan publieke en culturele instellingen niet te versplinterd te werk in de digitale ruimte, waardoor ze geen vuist kunnen maken tegen commerciële giganten als Facebook en Google?

Ook ga ik in gesprek met hoogleraar besliskunde Chris Snijders aan de TU Eindhoven. Hij houdt zich als techsocioloog bezig met de relatie tussen mens en computer. Hij ziet dat algoritmes het vaak beter weten dan de mens. Alleen wil de mens het maar niet aannemen van de 'computer'. En dat terwijl het toch onze wens is om meer menselijkheid in het digitale domein te zien. Hoe gaan we om met deze ongemakkelijke wetenschap?

De slag om het internet

In de slag om het internet neemt VPRO Tegenlicht-regisseur Roland Duong de tijd om te zoeken naar oplossingen voor een eerlijker, transparanter en menselijker internet. Hieronder vind je zijn vierde gesprek.

bekijk hier het hele gesprek

alle DDW privacy talks