Wat exporteert Europa?

Door de oorlog in Oekraïne staat de vanzelfsprekende aanwezigheid van producten als brood, olie en gas op scherp. Wat exporteren andere Europese landen eigenlijk?

Tekst en beeld: Diede van Ommen - 20 mei 2022 

Alle data op deze pagina gaan over het jaar 2019 en komen van het OEC

Top 5 Europese exportproducten

van Europa naar de hele wereld
  1. Auto’s
  2. Medicijnen
  3. Auto-onderdelen
  4. Geraffineerde aardolie
  5. Bloed, vaccins, celculturen

 

Top 5 Europese importproducten

geïmporteerd van buiten de EU
  1. Ruwe aardolie
  2. Geraffineerde aardolie
  3. Gas
  4. Auto's
  5. Zendapparatuur

 

De icoontjes op de kaart laten zien wat per land het grootste exportproduct is. De data komen uit 2019. Daarrna zorgde de pandemie voor een grote piek in de import en export van medische producten. 

Zoals je misschien al ziet, exporteert Europa enorm veel auto's. De auto-industrie is dan ook de op één na grootste industrie ter wereld. Het is het grootste exportproduct van maar liefst elf Europese landen. Duitsland levert zelfs een vijfde van alle auto’s wereldwijd. Microchips en accu’s voor auto's komen veelal van buiten Europa. Die worden geïmporteerd uit landen waar het productieproces goedkoper is. 

Nederland exporteert voornamelijk geraffineerde olie. Zelf winnen we relatief weinig ruwe aardolie, maar we halen een hoop van het spul naar Nederland om hier te bewerken tot eindproducten als benzine, kerosine en kunststoffen. In Rotterdam, waar de ruwe olie per schip binnenkomt, staan vijf raffinaderijen. Ook kopen we veel geraffineerde olie op, die we weer doorverhandelen. 

20 jaar toekomst verkennen met Tegenlicht

Dit online archief gebruikt kunstmatige intelligentie om meer dan 500 uitzendingen gemaakt sinds 2002 op nieuwe manieren beschikbaar en doorzoekbaar te maken. Zoek naar specifieke fragmenten, citaten en zelfs losse shots.