hoe het Pentagon ten onrechte burgerslachtoffers ontkende

Dit jaar werd de Pulitzerprijs voor International Reporting gewonnen door een groep journalisten van The New York Times. Hun artikelen brachten de burgerdoden aan het licht die vielen bij door de VS geleide luchtaanvallen in Irak, Syrië en Afghanistan.

Ilija Bozovic & Arnout Arens - 26 september 2022

De groep journalisten richtte zich op het gemak waarmee het Amerikaanse ministerie van defensie door de jaren heen zijn betrokkenheid ontkende bij incidenten waarbij burgers om het leven kwamen. De Nederlandse onderzoeksjournalist Christiaan Triebert was één van de mensen die meewerkten aan dit onderzoek.

Vaak bleken aantijgingen door het Pentagon als ‘ongeloofwaardig’ te worden afgedaan op basis van basale fouten, die Triebert met een simpele google-search soms al aan het licht kon brengen.

In deze video legt Triebert aan de hand van een aantal voorbeelden uit hoe gemakkelijk het Pentagon zich er soms van af maakte.

De tekst gaat verder onder de video.

In de vijf jaar dat Triebert bij The New York Times werkt won hij al twee Pulitzerprijzen met zijn collega’s, het Visual Investigations Team.

Met dit team verzamelde de krant als eerste grote nieuwspublicatie een groep van pioniers en talenten uit de OSINT-community: onderzoekers die gebruik maken van Open Source Intelligence, oftewel: onderzoek gebaseerd op vaak online te vinden openbare bronnen. Het grote voordeel van deze methode is dat je op afstand onderzoek kunt doen op plekken waar je normaal gesproken als journalist moeilijk of geen toegang hebt, zoals oorlogsgebieden.

20 jaar toekomst verkennen met tegenlicht

Dit online archief gebruikt kunstmatige intelligentie om meer dan 500 uitzendingen gemaakt sinds 2002 op nieuwe manieren beschikbaar en doorzoekbaar te maken. Zoek naar specifieke fragmenten, citaten en zelfs losse shots.