Wooncorporatie Woonstad Rotterdam maakt leegstand onbewoonbaar. Vorige week werden keuken, toilet, vloer, en ruiten uit een leegstaande woning in Wielewaal gesloopt om krakers te weren.

Een buurtbewoner, die graag anoniem blijft omdat ze anti-kraak woont, zag haar overburen een half jaar geleden vertrekken. Hun huis, in de naoorlogse wijk Wielewaal, werd afgesloten.

Vorige week was er weer actie rondom het leegstaande huis. Ramen werden ingegooid, de vloer en sanitair verwijderd. Volgens de buurtbewoner was het huis in goede staat en kon er prima nog even gewoond worden. 'Ik hoopte echt dat iemand daar nog minstens half jaar kon wonen.' Werknemers van uitvoerder APS vertelden dat ze de opdracht hadden gekregen het huis te slopen om kraken te voorkomen.

Minder sociale woningen

De 545 sociale huurwoningen in Wielewaal, die na de Tweede Wereldoorlog als noodwoning dienden, zijn al een tijdje aan vervanging toe. Bewoners van de wijk ontwikkelden in 2016 een plan dat leefbaarheid, betaalbaarheid en behoud van groen voorop stelt. De Wielewaal heeft een uniek karakter en diende als inspiratie voor Sporthuis Centrum, het latere Center Parcs. De bewoners wilden dat karakter behouden.

Maar de gemeente en woningcorporatie Woonstad Rotterdam hadden een ander plan en verkochten de grond aan projectontwikkelaar BPD. Samen renoveren zij de wijk, maar niet zoals de bewoners dat graag hadden gezien. Van de 545 te slopen sociale huurwoningen komen er slechts tweehonderd sociale huurwoningen voor terug. Het gros van de nieuwe woningen wordt dus midden- en hoogsegment; beide te duur voor Wielewaalers en de meeste andere Nederlanders.

Bovendien worden slechts 68 van die sociale huurwoningen gebouwd in de oorspronkelijk wijk Wielewaal, de overige 132 komen op grond ten oosten van de oorspronkelijke wijk.

Zeker niet alle oorspronkelijke bewoners kunnen daarom in de nieuwe huizen intrekken. Ze zijn naar de rechter gestapt omdat de nieuwe huizen niet eerst aan hen zijn aangeboden, maar de rechter gaf hen geen gelijk. De aanbiedingsplicht geldt namelijk als huizen worden verkocht, in de Wielewaal ging het alleen om de grond eronder.

Overigens zijn er meer woningbehoeftigen in de wijk. De Wielewaal was eerder deze maand in het nieuws omdat de sporthal er onderdak biedt voor honderden Oekraïense vluchtelingen. Zij slapen met velen op bedjes in de hal. Als ze een blokje omlopen, kunnen ze de leegstaande panden zien. 

'We zijn voor het eerst sinds twaalf jaar in gesprek met Woonstad'

Extra onbewoonbaar

In fases wordt de wijk nu gesloopt en herrijzen er nieuwbouwappartementen. Momenteel is het middelste deel van de wijk aan de beurt. De huizen daar staan leeg. De leegstand trekt krakers, die het bouwproces voor Woonstad en BPD kunnen vertragen. 

Woonstad Rotterdam bevestigt opdracht te hebben gegeven aan APS om woningen in Wielewaal te ‘ontmantelen’. De woningen staan op de planning om gesloopt te worden en waren volgens de wooncorporatie toch al ongeschikt. Met het verwijderen van de vloeren, het sanitair en de ramen wil Woonstad Rotterdam krakers 'extra ontmoedigen'. 

'Dat is natuurlijk doodzonde in een tijd van woningnood', zegt Wil de Ben van Unie Van en Voor de Wielewaalers. De Ben stelt voor dat Woonstad de leegstaande woningen snel wat opknapt. 'Dat hoeft echt niet veel te kosten. Zet ze er gewoon in, hoe het eruit ziet maakt mensen echt niet veel uit.' 

Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen. Vorig jaar traden er bij Woonstad Rotterdam nieuwe bestuurders en toezichthouders aan. De Ben is optimistisch over de twee nieuwe bestuurders. 'We zijn ook voor het eerst sinds twaalf jaar in gesprek met het bestuur van Woonstad. Dat zegt wel wat.' 

Zo ziet de Rotterdamse wijk Wielewaal eruit.

20 jaar toekomst verkennen met Tegenlicht

Dit online archief gebruikt kunstmatige intelligentie om meer dan 500 uitzendingen gemaakt sinds 2002 op nieuwe manieren beschikbaar en doorzoekbaar te maken. Zoek naar specifieke fragmenten, citaten en zelfs losse shots.