Een project dat zo inspirerend is dat mensen over heel de wereld mee willen doen: ontwerper Dave Hakkens bedacht simpele machines om op kleine schaal plastic te recyclen en startte een revolutie. Hoe gaat het nu?

Met Precious Plastic ontwerpt Dave Hakkens versimpelde versies van industriële machines, zoals je twee jaar geleden kon zien in onze aflevering ‘Uitdagers en aanpakkers’. Hoe gaat het nu met zijn project, en wat zijn zijn plannen voor de toekomst?

Dave Hakkens en zijn team staan ook op Dutch Design Week in Eindhoven. Lees hier meer over Dutch Design Week.

Iedereen kan de simpele versies van de machines gebruiken; de blauwdrukken deelt Dave gratis uit, online. Zo hebben mensen de mogelijkheid om zelf 3D-printers en shredders te bouwen, waar ze naast het recyclen ook nog nieuwe dingen mee kunnen maken. Op deze manier draagt hij bij aan een beter milieu, maar geeft hij mensen ook de mogelijkheid met hun gemaakte producten geld te verdienen.

Hij geeft zijn publiek regelmatig updates over de projecten via zijn Youtube-kanaal en zijn site (onder andere over Precious Plastic en zijn twee andere projecten, Phoneblocks en Story Hopper). Inmiddels heeft de duurzame pionier al een trouwe internationale community opgebouwd. Die zelf ook graag aan de slag gaan met zijn projecten.

Kortom: er is een hoop gebeurd sinds we hem volgden voor onze uitzending. In onze serie ‘Terug naar de toekomst’ vragen we pioniers als Dave: hoe gaat het nu? 

Precious Plastic was een enorm succes. Ben je daar nog mee bezig?
‘Jazeker. Ik heb een jaar geleden een FAMAE-award gewonnen ter waarde van 300.000 euro. Met dat budget zijn we vanaf vorig jaar september een geheel nieuwe versie van de Precious Plastic-machines aan het maken – versie vier! – die in oktober af zal zijn en online komen te staan. We hebben nooit zo’n enorm budget gehad, dus dat was wel heel groot voor ons.

Hierdoor hebben we ongeveer veertig vrijwilligers over de hele wereld een slaapplek en eten kunnen bieden. Deze mensen bouwen voor Precious Plastic nu machines. Ook doen er engineers, product designers en webdevelopers mee. Mensen die door de jaren heen hebben gezegd: 'ik wil helpen met dit project'.’

De recycle-machines van Precious Plastic worden over de hele wereld gebruikt en je video’s gaan vaak viral. Waarom denk je dat je ideeën zo goed aanslaan?
‘Als ik zeg: 'ik doe iets met plastic', een onderwerp dat best groot is in de wereld, dan begrijpt iedereen me. Ik denk dus dat het heel veel scheelt dat de onderwerpen globaal bekend zijn.’ 

'als iedereen over de hele wereld een beetje bijdraagt, heb je samen al snel een prachtige database van kennis'

Duizenden mensen zijn betrokken bij je project. Je community bestaat uit mensen over de hele wereld. Hoe heb je dat gedaan?
'Wat wij altijd proberen te doen met zo’n project, is de mensen met dezelfde gedachten en interesses bij elkaar brengen en ze de tools en machines geven waar ze iets mee kunnen. Daar komt dan vanzelf wel iets uit. Uit die samenwerking ontstaan weer nieuwe ideeën: zo groeit de community.

Want ik denk dat het hele project niet mogelijk was geweest als andere mensen niet hadden meegeholpen. Dan was het gewoon één gast in Nederland geweest die wat plastic recyclet. Maar iedereen heeft een stukje aan die puzzel bijgedragen, door bijvoorbeeld lokaal werkplaatsen op te zetten en geld in te zamelen.

Voor zo’n project als Precious Plastic moet er zoveel werk worden gedaan: als iedereen over de hele wereld een beetje bijdraagt, heb je samen al snel een prachtige database van kennis. Dat zou je zelf nooit kunnen doen op één plek.'

Je hebt gezegd dat je een zo klein mogelijke voetafdruk wil achterlaten op de wereld. Daarom ben je met een nieuw project begonnen, ‘Project Kamp’. Vertel eens.
'Project Kamp is een soort onderzoeksproject. We willen een nieuw prototype ontwerpen voor een duurzame manier van leven.

Wij verspillen momenteel als mens namelijk veel voedsel en energie (carbon/koolstof). Het idee van Project Kamp is om te kijken hoe je minder vervuiling en verspilling kan veroorzaken door niet aan één aspect van je leven te werken, maar door je hele leven anders in te richten. Waar haal jij bijvoorbeeld je eten, waar komt het vandaan en hoe wordt het gemaakt? Kortom: hoeveel onnodige energie verbruik je?

Het gaat om balans vinden in je leven, zowel privé als op werk. Daarom willen wij een stuk grond kopen en daarop een klein huisje en een werkplaats bouwen die bestaan uit biologisch afbreekbare componenten en afvalresten. Daarna kijken we hoe je je hele leven daarop kan inrichten.

We moeten ook denken aan hoe het technisch gezien in elkaar moet worden gezet en hoe dat zit met de vergunningen en regels van de gemeente, maar het doel is wel aan het eind van dit jaar een stuk land te hebben gekocht. 

Het lijkt mij tof om balans te vinden in een omgeving waar je iets meer ruimte hebt om te experimenteren met je levensstijl, waar je ondertussen ook ander werk en nieuwe ideeën blijft ontwikkelen. Aan de ene kant gaat het om hoe ik als persoon beter kan leven, maar het gaat ook om hoe de hele community daarmee door kan groeien op een duurzame manier.’

Er is al veel enthousiasme vanuit jouw community van mensen die met iets soortgelijks bezig zijn of jouw droom delen. Hoe zie jij de toekomst van Project Kamp voor je?
‘We zijn van plan het uit te vogelen naarmate het project groeit. Dit hebben we ook met onze vorige projecten gedaan, zoals met onze nieuwe versie van Precious Plastic. We hadden helemaal geen regels, we wisten alleen dat we een nieuwe versie wilden maken.

Je denkt altijd voordat je begint dat je het wel weet, en dan ontdek je dingen die allemaal niet kloppen: dat moet je er incalculeren. Je probeert dan op het moment dat het probleem zich voordoet een oplossing te vinden. Doen, rapporteren en dan een nieuwe verbeterde versie maken, net zoals bij software-ontwikkeling. Daar heb je constante ontwikkeling en verbetering, waar uiteindelijk een nieuwe verbeterde versie uit komt.’

Meer weten? Ga in Eindhoven in gesprek met Dave en zijn team tijdens de Dutch Design Week, van 19 oktober tot en met 27 oktober. Ook zal de 4de versie van Precious Plastic te zien zijn, waar ze het afgelopen jaar mee bezig zijn geweest.