VPRO Tegenlicht

Uitdagers en aanpakkers

Hoe kan je, los van instellingen en overheid, de wereld een zetje in de goede richting geven?

In een tijd van toenemende polarisatie, politiek geharrewar en een dalend vertrouwen in overheid en instituties, zijn mensen die op een positieve manier verandering proberen te organiseren van groter belang dan ooit. Via de succesvolle VPRO Tegenlicht-webapp konden bezoekers de afgelopen weken uitdagers en aanpakkers aandragen. Mensen die met initiatieven in eigen buurt of netwerk de wereld een zetje in de goede richting geven. In VPRO Tegenlicht worden zeven van deze uitdagers en aanpakkers uitgelicht. Welke veranderingen weten zij, los van instellingen en overheid, voor elkaar te krijgen?

reacties op aflevering

Allemaal hebben ze met elkaar gemeen dat ze niet naar de politiek wijzen voor oplossingen. Dat ze niet houden van lang vergaderen en van klagen op sociale media. Maar dat ze, allemaal op hun eigen manier, met hun inventiviteit en met de mogelijkheden die hen ter beschikking staan, een bijdrage leveren aan de samenleving. Door buiten gebaande paden gewoon aan de slag te gaan.

bijlagen

 • zes portretten

  De uitdagers en aanpakkers die zijn aangemeld op vpro.nl/uitdagers werpen zich op voor uiteenlopende projecten. Ze werken bijvoorbeeld aan inventieve oplossingen om de groeiende plastic-berg op aarde onder controle te krijgen door afvalplastic nieuwe waarde te geven, zodat weggooien overbodig wordt.

  Of ze werken aan het tegengaan van eenzaamheid van ouderen door het organiseren van muziek- en dansavonden die helpen herinneringen boven te halen en contact te maken met anderen. Ze vissen vrijwillig, vijf dagen per week, zwerfvuil uit sloten of zetten een voedselbank op waar mensen kunnen komen die niet voldoen aan de strenge eisen van de bestaande voedselbank, maar wel duidelijk hulp nodig hebben.

  Met o.a.: Dave Hakkens (Precious Plastic), Christian Lucas (Zwerfvuilambassadeur), Carla & Sjaak Sies (Gaarkeuken van Rotterdam), Suna Duijf (Het Danspaleis), Martijn Duk (Dukskoen) en Tutku Yüksel (THUIS)

  Regie: Martijn Kieft
  Research: Halil Ibrahim Özpamuk en Nina Huisman
  Productie: Jeroen Beumer

  meer zoals 'Uitdagers en aanpakkers'